Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
3 tech-dividendaandelen als crashbescherming
Beeld: Verizon

3 tech-dividendaandelen als crashbescherming

Omdat de Nasdaq op recordhoogte staat, maken sommige beleggers zich zorgen over een naderende crash. Vorige crashes hebben de techsector hard getroffen.

Eén manier om u te beschermen tegen een grote klap is uw portefeuille te diversifiëren. Dividendaandelen bieden in onzekere tijden meestal wel enige stabiliteit. Relatief nieuw is dat ook de techsector steeds vaker dividend uitkeert.

The Motley Fool bekijkt drie dividendaandelen in tech.

Broadcom profiteert van R&D-investeringen

Het Amerikaanse Broadcom bestaat (onder verschillende namen) al sinds 1961 en opereert achter de schermen als ontwerper, ontwikkelaar, fabrikant en wereldwijde leverancier van halfgeleider- en infrastructuursoftwareproducten. Het bedrijf blijft de concurrentie voor door zwaar te investeren in onderzoek en ontwikkeling: in 2020 is daar ongeveer 5 miljard dollar aan uitgegeven.

Broadcom rapporteert een stijgende vraag naar zijn 6Ghz-wifiproduct. Dit biedt breedband met hogere snelheden en lagere latency dan de huidige wifitechnologie. Daarnaast levert het bedrijf cruciale bedrijfssoftware: zaken waarnaar ook vraag is in een tegenzittende economie.

De financiële cijfers weerspiegelen de groeiende populariteit van Broadcom. Het boekte in het eerste halfjaar van 2021 een omzetstijging van 14% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en verwacht voor het komende kwartaal een groei van 16%. Een enorme daling van de kosten hielp om het nettoresultaat bijna te laten verdrievoudigen.

De vrije kasstroom in de afgelopen twee kwartalen was ongeveer het dubbele van de dividendkosten in die periode. Het dividendrendement is nu meer dan 3% en de uitkering is minstens één keer per jaar verhoogd sinds Broadcom in 2010 met dividenduitkeringen is begonnen.

Toegegeven, het aandeel kan prijzig lijken tegen iets meer dan 40 keer de winst, maar de omzetgroei, de royale uitbetaling en het aantrekkelijke productaanbod zouden er volgens The Fool voor moeten zorgen dat het aandeel niet keihard meedaalt mocht de beurs crashen.

Volop vrije cashflow bij Hewlett Packard Enterprise

HPE is niet hetzelfde als moederbedrijf HP. HPE is nu een afzonderlijk bedrijf, dat een gediversifieerde software- en hardwaretak voor ondernemingen exploiteert, met oplossingen voor onder andere edge-to-cloud computing (communicatie tussen de rand van het bedrijfsnetwerk en de cloud), supercomputing en opslag.

De netto-omzet steeg in het tweede kwartaal van 2021 met meer dan 11% ten opzichte een jaar eerder, en de kosten daalden met 7%. Hierdoor kon het nettoresultaat 259 miljoen dollar positief worden. Een jaar eerder was nog sprake van een verlies van 851 miljoen dollar.

Ook de vrije kasstroom gaat de goede kant op. Deze dekt gemakkelijk de driemaandelijkse dividendkosten. Het dividendrendement is ongeveer 3,3% en de jaarlijkse uitbetaling is elk jaar gestegen sinds de oprichting van HPE in 2015.

Omdat het dividend ruim onder de vrije kasstroom blijft, kunnen de uitkeringen blijven stijgen, zelfs als techaandelen een tijdlang aan populariteit inboeten.

Verizon hoopt te profiteren van 5G-diensten

Wat er ook gebeurt op de beurzen, de overstap naar 5G gaat door, en Verizon blijft daarvan profiteren. Eind vorig jaar bereikte zijn 5G-dienst 230 miljoen mensen in de VS.

Het bedrijf kocht eerder dit jaar voor 45 miljard dollar aan 5G-frequenties, en dat is bijna het dubbele van wat AT&T uitgaf. De 5G-diensten beperken zich niet tot in huis en onderweg; Verizon legt zich toe op netwerken 'as a service' voor uiteenlopende zaken als autonoom rijden en SAP op een digitaal retailplatform.

De vrije kasstroom was vorig kwartaal het dubbele van de dividendkosten. De uitbetaling is sinds 2007 elk jaar verhoogd, en het dividendrendement ligt nu rond de 4,5%. Er zijn maar weinig beleggingen die een vergelijkbaar rendement opleveren, en naarmate klanten de voordelen van 5G omarmen, zullen beleggers zich waarschijnlijk blijven verbinden aan Verizon.

Lees ook: 7 grote risico's van dit moment

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht