Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Wat u moet weten over kosten bij beleggingsfondsen

Wat u moet weten over kosten bij beleggingsfondsen

Als u wilt beleggen, moet u rekening te houden met de kosten. Deze lijken vaak laag, maar kunnen een grote impact hebben op het uiteindelijke rendement. Wat moet u weten over de kosten bij beleggen? 

Het kan soms best lastig zijn om de kosten van een belegging te achterhalen. Brokers en aanbieders van fondsen moeten hier duidelijk inzicht in geven, maar geregeld worden bepaalde fees of andere vergoedingen over het hoofd gezien in de kleine lettertjes of worden er termen gebruik die u wellicht niet begrijpt. 

De kosten die u betaalt voor de verschillende beleggingsproducten kunnen enorm uiteenlopen, waardoor deelname aan het ene fonds op termijn duizenden euro’s meer kan kosten dan de keuze voor het andere fonds. Dat gaat direct van het rendement af. 

Sommige aanbieders van beleggingsfondsen hanteren bijvoorbeeld wel 6% van het geïnvesteerde bedrag, terwijl u bij ETF’s bijna niets betaalt. De grootste passieve fondsen vragen ongeveer 0,1% per jaar, zo blijkt uit berekeningen van Bloomberg en Barron’s. Bij de grootste actief beheerde fondsen gaat het gemiddeld om 0,4%.

Welke kosten zijn er?

In dit artikel somden wij al wat kosten op bij beleggen:

  • Transactiekosten: Elke keer dat u een aan- of verkoop doet, worden deze kosten in rekening gebracht. Dat geldt voor de meeste beleggingen.
  • Valutakosten: Wanneer u belegt in non-eurolanden betaalt u een fee/vergoeding voor het omwisselen van euro’s naar de buitenlandse valuta's (of andersom) waarin de effecten noteren.
  • Bewaarloon: Vergoeding die de bank rekent voor het bewaren van effecten.
  • Inactivity fee: Bij sommige rekeningen gelden kosten wanneer u niet of onvoldoende handelt.
  • In- en uitstapkosten: Sommige beleggingsfondsen romen een percentage van de inleg af wanneer u deze aanschaft of verkoopt.
  • Lopende kosten: Kosten van beleggingsfondsen voor onder andere beheer, marketing en administratie.

Maar dit zijn lang niet alle kosten waarmee u te maken kunt krijgen. In sommige sectoren is het zeer gebruikelijk dat een fondsbeheerder meedeelt in de winst die het fonds maakt. Een beheerder kan bijvoorbeeld 15% van de gerealiseerde winst inhouden. 

Wat kunt u doen? 

Om erachter te komen met welke kosten u te maken krijgt, is het van belang om op de hoogte te zijn van de term expense ratio. Voor beleggingsfondsen en ETF’s zijn dit de kosten die per jaar door de fondsaanbieder worden gemaakt om het fonds draaiende te houden. Dit bedrag wordt gedeeld door het gemiddelde bedrag dat is geïnvesteerd in datzelfde jaar en daar rolt de expense ratio uit.

Tegenwoordig zijn die expense ratio’s vrij laag. We kunnen best stellen dat een beleggingsfonds op de beurs met een ratio van meer dan 2% niet goedkoop is. Bij voorkeur zoekt u naar fondsen met een lagere ratio dan 1%. Bij ETF’s kunt u zelfs mikken op minder dan 0,5%, omdat er minder kosten worden gemaakt om de indextracker te beheren.

Duik eens in de kleine lettertjes

Duik voordat u gaat beleggen in de kleine lettertjes om er zeker van te zijn waar uw geld naartoe gaat en welke kosten daarmee gepaard gaan. Zoek uit waarom u ze betaalt en onderzoek of er wellicht een vergelijkbare belegging te vinden is tegen een lagere prijs. Begrijpt u bepaalde informatie niet? Doe dan navraag of begin er niet aan. 

Er zijn diverse manieren om beleggingen en brokers te vergelijken. Zo is er deze website waarop brokers worden vergeleken, terwijl op Finner.nl de kosten van enkele beleggingsfondsen onder de loep worden genomen.

Bekijk ook: 7 tips voor aartsluie beleggers