Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Beleggen in crypto's, hoe doe ik dat?

Beleggen in crypto's, hoe doe ik dat?

Met cryptomunten zijn duizelingwekkende rendementen te maken, maar ze kunnen ook diep vallen. Hoe kunt u in digitale valuta beleggen als u een mooi instapmoment ziet?

Twee derde van de IEX-bezoekers belegt in cryptovaluta, zo bleek vorige maand uit de Bull Bear Enquête. Op zich is dat niet zo verwonderlijk, want met cryptomunten, zoals bitcoin en ethereum, vallen aanzienlijke rendementen te behalen.

Voorwaarde is wel dat u op het juiste moment in- en uitstapt, want de koersen kunnen behoorlijk grillig zijn. Ook is het van belang dat u begrijpt wat u doet en de technologie erachter snapt, zodat u de kansen en risico's goed kunt inschatten.

De afgelopen maanden ondervinden veel cryptomunten tegenwind, en dat kan een mooi instapmoment betekenen voor beleggers die in deze markt geloven. Maar waar moet u zoal op letten? US News zette onlangs de belangrijkste zaken op een rij.

Wat zijn cryptomunten?

Cryptovaluta’s zijn digitale munten die gebruikt kunnen worden bij peer-to-peer transacties, dus zonder tussenkomst van een bank. De munten worden niet door een bank of overheidsinstantie beheerd en fungeren ook los van centrale banken.

De transacties worden cryptografisch versleuteld en vastgelegd op meerdere computers tegelijk: de blockchain. De betrouwbaarheid van elke transactie wordt gewaarborgd door dit netwerk van computers. Het eigenlijk een soort online grootbook waarin alle transacties worden bijgehouden.

De bekendste cryptomunt is de bitcoin. Deze is ontstaan in 2009 op basis van deze blockchain-technologie. Andere populaire namen zijn ethereum, litecoin en dogecoin.

Cryptovaluta is een nieuw fenomeen, dat onze kijk op geld en het financiële systeem overhoop gooit. Blockchain opent de mogelijkheid voor allerlei diensten en een wereld van mondiaal kapitaal.

Hoe beleg ik erin?

Er bestaan diverse handelsplatformen waar in crypto’s kan worden gehandeld. Denk bijvoorbeeld aan Bitvavo, Coinmetro, Binance en Coinbase.

Let goed op wat de transactiekosten zijn, in welke crypto’s er gehandeld kan worden, hoe makkelijk de munten verhandelbaar zijn (is het bijvoorbeeld mogelijk om via iDeal stortingen te doen of opbrengsten over te maken naar uw betaalrekening) en welke educatietools er op het platform zijn te vinden.

Belangrijk is de rol die deze munten krijgen in uw portefeuille. Cryptomunten kennen een lage correlatie met aandelen, obligaties en andere beleggingen. Dat maakt deze belegging interessant uit het oogpunt van spreiding. Zo kiezen sommige beleggers voor bepaalde cryptovaluta’s als dekking tegen inflatie.

Experts raden wel aan om maximaal 2% tot 5% van de portefeuille aan crypto’s toe te wijzen, mede gezien de hoge volatiliteit.

Waar moet ik op letten?

Beleggen in crypto’s is erg speculatief. De scherpe koersstijgingen maken crypto’s aanlokkelijk. Maar u kunt er ook forse verliezen mee lijden, want de markt is extreem volatiel.

Een ander risico is de toekomst. Deze is niet gegarandeerd. Sommige landen staan de handel toe, Zuid-Korea dringt aan op regulering, China verbiedt het feitelijk.

Verder is het belangrijk om kennis op te doen, want elke munt heeft eigen karakteristieken. Verdiep u daarom in de munt waarin u wilt beleggen.

Kan ik extra geld verdienen met crypto’s?

Naast een eventuele koerswinst bij verkoop is het ook mogelijk om extra rendement te behalen. Een van de manieren is 'staking'. Het lijkt op een termijndeposito, waarbij u uw tegoed langere tijd vastzet. Hiermee wordt het netwerk versterkt en in ruil hiervoor krijgt u een beloning.

Door te participeren met uw munt verhoogt u de zekerheid en efficiëntie van de blockchain. Met het staken wordt u eigenlijk lid van een zeer grote pool. Nadeel ervan is dat u gedurende een bepaalde periode niet meer kunt handelen met de munt en niet zelf de private keys beheert. Dit brengt risico's met zich mee, want als de koers omlaag duikt, kunt u niet uitstappen.

Een andere weg naar extra verdiensten is het uitlenen van uw cryptovaluta aan een gedecentraliseerde geldmarkt. Daardoor kunnen andere gebruikers uw activa lenen, waarmee u rendement kunt creëren. Zet het potentiële rendement en de risico's goed tegen elkaar af voor u hiervoor kiest.

Lees ook: De 10 grootste cryptomunten

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht