Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Japan biedt schat aan beleggingskansen'

'Japan biedt schat aan beleggingskansen'

Het land van de rijzende zon biedt een schat aan beleggingskansen, wat door beleggers weleens over het hoofd wordt gezien. Dat stelt Kwok Chern-Yeh, hoofd Japanse aandelenbeleggingen bij Aberden Standard Investments.

De Olympische Spelen in Tokio moeten het doen zonder buitenlandse toeschouwers, maar ook de Japanse aandelenmarkt lijkt door buitenlandse beleggers gemeden te worden. Zonde, vindt Chern-Yeh. “Kijk naar wat er wel kan, in plaats van te richten op wat er niet kan.”

'Genoeg pareltjes te vinden'

De Japanse economie herstelt zich, de productie trekt aan. Het land biedt een schat aan beleggingskansen, zegt Chern-Yeh, maar die worden helaas over het hoofd gezien. "Want van de meer dan 2000 beursfondsen in de Topix, wordt ruim 40% niet gevolgd door analisten. Als actieve beleggers hun huiswerk doen, zijn er genoeg pareltjes te vinden onder de kleinere en minder bekende bedrijven."

En Japanse aandelen weten mooie winsten te boeken. "Ruim 14% van de bedrijven wist een plus te boeken van 500% of meer in de tien jaar voorafgaan aan de pandemie. Daaruit blijkt maar weer dat een zwakke economie niets hoeft te zeggen over bedrijfswinsten", zegt de expert.

Digitale transitie, zorgtechnologie en duurzaamheid

Qua sectoren ziet Chern-Yeh vooral kansen in de digitale transitie en zorgtechnologie. "De Japanse zorguitgaven stapelen zich op, terwijl de beroepsbevolking krimpt. Bedrijven die medische apparatuur maken, blijven flink in R&D investeren om zo hun concurrentievoordeel te behouden."

Ook de duurzaamheidstrend biedt kansen. "Een aantal Japanse bedrijven heeft nieuwe technologieën ontwikkeld om de overgang naar een duurzamere wereld te overbruggen. Bijvoorbeeld Takuma, leverancier van afvalverwerkingstechnieken, die de transitie naar een groene economie mogelijk maakt. Of Sanken Electric, dat chips produceert om witgoed energiezuiniger te laten draaien."

Ook Japan profiteert van heropening economie

Ook wijst Chern-Yeh erop dat met de aantrekkende wereldeconomie niet alleen Japanse bedrijven, maar ook beleggers zullen profiteren. "Daarnaast zullen de binnenlandse bestedingen toenemen naarmate het aantal gevaccineerden stijgt en de Japanse economie de deuren weer opent."

"Hoewel er dus geen toeschouwers aanwezig mogen zijn bij de Olympische Spelen, biedt het evenement wel een mooie aangelegenheid om de vele beleggingskansen die Japan rijk is eens onder de aandacht te brengen", sluit hij af. 

Lees hierna: Warren Buffett gokt op Japan: zo kunt u hem volgen 

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht