Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
8 Europese aandelen die weinig te vrezen hebben van de deltavariant

8 Europese aandelen die weinig te vrezen hebben van de deltavariant

Zorgen over de deltavariant van het coronavirus joegen beleggers vorige week de stuipen op het lijf. De aandelenmarkten zijn inmiddels weer bijgekomen, maar het ziet er niet naar uit dat de deltavariant op korte termijn zal verdwijnen.

Dit keer zijn economieën veel beter voorbereid op een stijgend aantal Covid-gevallen, niet in de laatste plaats vanwege de uitrol van vaccinaties. Toch kan het handig zijn om in te zetten op 'deltavariant-bestendige' bedrijven. 

Barron’s bekeek in dat kader Europese bedrijven met een marktkapitalisatie van meer dan 10 miljard dollar, die de uitverkoop van maandag 19 juli goed doorstonden - dat wil zeggen: met niet meer dan 0,8% daalden. 

Lees meer: 'Alle ballen op Europa'

Maar er waren meer criteria. De aandelen moesten ook op 11 mei, de dag dat de WHO de deltavariant ‘zorgelijk’ noemde, goed zijn blijven liggen. Ze moesten de afgelopen drie maanden de Euro Stoxx 600 outperformen. En tot slot moest meer dan de helft van de analisten die het aandeel volgen een koopadvies hanteren, volgens gegevens van FactSet.

8 namen

8 namen kwamen bovendrijven, waaronder de Belgische biotechs Argen-x en UCB, het Franse inspectie- en onderzoeksbureau Bureau Veritas en de Nederlandse beursmaatschappij Euronext NV, die in verschillende Europese landen beurzen exploiteert. 

Ook de Duitse maaltijdbezorger HelloFresh staat op de lijst, net als de Zwitserse voedsel- en drankenreus Nestlé. Tot slot sportmerk Puma en modewebshop Zalando, beide van oorsprong Duitse bedrijven.

Dat HelloFresh ertussen staat mag geen verrassing heten, gezien het succes tijdens de pandemie. Door lockdowns en restaurantsluitingen schoten de aantaalen bestellingen van hun maaltijdboxen de lucht in. De snelle uitbreiding naar nieuwe markten lijkt in de smaak te vallen bij beleggers en analisten, want het aandeel kreeg er de afgelopen drie maanden al 17% bij en krijgt van 62,5% van de analisten een Buy-rating.

Ook Zalando, dat de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een van Europa’s grootste online moderetailers, profiteerde behoorlijk tijdens de pandemie. Afgelopen jaar groeide de omzet met 23% naar bijna 8 miljard euro. De verwachting is dat deze groei doorzet in 2021, met een voorziene omzetgroei van 26 tot 31%. Op lange termijn hoopt het bedrijf een marktaandeel van 10% te veroveren in de 450 miljard euro grote Europese modemarkt. Analisten lopen er warm voor, want 70% hanteert een koopadvies voor Zalando.

Een andere naam die de aandacht trekt is Argen-x. Het middel efgartigimod van het Belgische biotechconcern wordt momenteel getest als behandeling tegen zes verschillende ziekten. Naar verwachting zal de Food and Drug Administration eind dit jaar een oordeel vellen over inzet tegen een van die aandoeningen, de zeldzame auto-immuunziekte Myasthenia Gravis (MG). Volgens Ziad Bakri, stock picker bij het T. Rowe Price Health Sciences Fund, kan efgartigimod alleen al een 'five billion-plus drug' zijn en is Argen-x een potentiële overnamekandidaat. 

Zie ook: 4 aantrekkelijk gewaardeerde Europese aandelen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht