Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
China pakt techbedrijven hard aan: wat betekent dit voor uw beleggingen?

China pakt techbedrijven hard aan: wat betekent dit voor uw beleggingen?

Chinese toezichthouders zijn van plan Chinese techbedrijven hard aan te pakken met een nieuw pakket aan regels. Wie niet in deze aandelen belegt, kan het idee hebben dat dit geen persoonlijke impact heeft, maar schijn bedriegt.

Chinese toezichthouders hebben zich laten gelden. Zij willen hervormingen doorvoeren voor techbedrijven en onderwijsbedrijven. Zo mogen educatieve ondernemingen geen winst meer maken en geen buitenlands kapitaal aantrekken.

“Dat is uiteraard erg slecht nieuws voor de betreffende bedrijven, die gezamenlijk een sector van 100 miljard dollar vormen", meent Nathan Levy, investment manager van ING. "Het nieuws versterkt weer de zorgen dat er mogelijk ook hervormingen komen in andere sectoren, waaronder de techsector, die een sterke groei heeft gekend de afgelopen jaren. Een onberekenbare overheid is een belangrijke negatieve factor voor de aandelenmarkt."

Moet u zich zorgen maken?

Of beleggers zich zorgen moeten maken over de ontwikkelingen in de tweede grootste economie ter wereld, hangt af van verschillende factoren, stelt Sven Henrich van NorthmanTrader.com. “Is China bang voor een bubbel en laten toezichthouders deze langzaam leeglopen, voordat deze explodeert en voor nog veel grotere problemen zorgt? Of wil het land indirect aangeven dat het herstel heeft gepiekt? Misschien wel beide”, aldus Henrich. “Als het antwoord op een van deze vragen ‘ja’ is, dan zal dat het sentiment op de beurzen wereldwijd geen goed doen.”

Het gevaar is bovendien dat grote beleggers minder bereid zijn om risico’s te nemen, aangezien zij al flinke verliezen hebben geleden door de inmenging van Chinese toezichthouders. 

“De angst die we zien bij beleggers in Chinese techaandelen verspreidt zich snel naar andere sectoren. Het is nu nog vooral een lokaal probleem, maar het kan een wereldwijd issue worden. Er zijn bedrijven die significant in waarde dalen en die pijn wordt overal gevoeld”, aldus deskundigen van The Market Ear. 

Wereldwijde impact

De strengere regelgeving heeft dus niet alleen een impact op Chinese beleggers, maar mogelijk ook op beleggers wereldwijd. Er zijn diverse Chinese bedrijven met een notering op Wall Street die in de portefeuille van veel beleggers zitten. Soms is dat direct, maar vaak ook indirect, via trackers en beleggingsfondsen.

Ook veel institutionele beleggers hebben een blootstelling aan Chinese bedrijven. Zo is de grootste aandeelhouder van Alibaba het Japanse Softbank, terwijl de tien grootste aandeelhouders in het onderwijsbedrijf TAL Education allemaal uit het Westen komen. Alibaba verloor in korte tijd ruim 10% aan beurswaarde, terwijl TAL Education zelfs 75% verloor.

Prosus

De impact van het ingrijpen door Chinese toezichthouders is ook in Amsterdam voelbaar. Zo is de beurswaarde van AEX-aandeel Prosus, dat een groot belang heeft in het Chinese Tencent, in de afgelopen anderhalve week met 12% geklderd. Hoewel Prosus officieel niet tot de zwaargewichten in de AEX behoort, zullen beleggers die een AEX-tracker in bezit hebben toch de impact van het nieuws voelen. 

“De verliezen zijn geen lokaal probleem. We zouden niet verbaasd zijn als diverse beleggingsfondsen significante verliezen rapporteren over juli”, aldus The Market Ear

De website wijst op de rally van Chinese aandelen, die halverwege 2014 begon en in 2015 tot een rampzalig einde kwam. “In de eerste fase van de verkoopgolf werd de crash van de Chinese aandelenmarkten nog gezien als een lokaal probleem, een bubbel die implodeerde. Enkele maanden later trok dit door naar de S&P 500, waardoor ook andere westerse beurzen fors terugliepen in de tweede fase van de verkoopgolf in China.”

Lees ook: 'China steekt mes in eigen rug'

 

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 24 april

    1. IBM Q1-cijfers
    2. Meta Q1-cijfers
  2. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht