Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Nog steeds is er een tekort aan alles - maar is dit een lichtpuntje?

Nog steeds is er een tekort aan alles - maar is dit een lichtpuntje?

Dit voorjaar werd duidelijk hoe ernstig het nijpende tekort aan grondstoffen is. Bedrijven sloegen in paniek voorraden in om mee te komen met het halsbrekende tempo waarin de vraag zich herstelt. Hoe staat het nu met de wereldwijde supply chain?

Volgens Fidelity International staan de bevoorradingsketens nog steeds onder hevige spanning, maar beginnen de knelpunten in de toeleveringsketen in de VS hier en daar af te nemen. 

Houtmarkt koelt iets af

Een voorbeeld daarvan is de houtmarkt. Op een gegeven moment moesten kopers maar liefst 6 keer zoveel neertellen voor bouwhout als tijdens het dieptepunt van de pandemie. Deze zomer zakten de prijzen weer, omdat de Amerikaanse economie openging en de ‘verbouwingsgekte’ wat afnam.  

"De bottlenecks in de aanvoer van hout lijken te zijn opgelost en de prijzen hebben een bijna volledige raai gemaakt; we zitten nu weer op het niveau van voor corona. De vraag en het aanbod zijn nu meer in balans", schrijven de analisten van Fidelity.

Extreem lange levertijden

In andere sectoren zijn de problemen echter nog lang niet opgelost en zijn de levertijden nog steeds extreem lang. De productie in sommige fabrieken is afgeremd of zelfs stilgelegd, omdat er simpelweg geen grondstoffen zijn. 

Wat ook niet meehelpt, is de recente corona-uitbraak die leidde tot het gedeeltelijk sluiten van de Chinese containerhaven Ningbo Zhoushan, een van de drukste havens ter wereld. 

Ook volgend jaar nog last

De experts denken dat door dit alles ook volgend jaar de bevoorradingsketens nog overbelast zullen zijn in bepaalde sectoren. "En al zou de druk op korte termijn afnemen, dan verandert dat weinig aan de inflatievooruitzichten op langere termijn", stellen zij.

Naast stress in de supply chain spelen namelijk hogere loonkosten, de hogere prijzen voor CO2-uitstoot en de sterke vraag op de Amerikaanse huizenmarkt mee.

Lees meer: Opeens heeft de wereld een tekort aan bijna alles

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht