Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Amerikaanse consument bepalend voor uw rendement

Amerikaanse consument bepalend voor uw rendement

De meeste aandelenbeleggers kunnen het zich niet veroorloven om de Amerikaanse consument te negeren. Dit geldt ook voor beleggers die zich beperken tot Nederlandse aandelen. In deze column licht ik toe waarom zij zo belangrijk zijn en wat onze verwachtingen zijn voor de komende periode.

Belangrijk in binnen- en buitenland

De Verenigde Staten zijn de grootste economie ter wereld. De economische groei in de VS leunt voor twee derde op Amerikaanse consumentenuitgaven.

De Europese economie daarentegen is afhankelijker van de export naar het buitenland. Europa is – na China – de grootste exporteur ter wereld. Wie is de grootste handelspartner van de EU? U raadt het al: de Verenigde Staten.

Amerikanen zijn wereldwijd de grootste importeurs en belangrijk voor bedrijfswinsten wereldwijd. Er zijn daarom maar weinig aandelenbeleggers die het zich kunnen veroorloven om de Amerikaanse consument te negeren.

Herstel arbeidsmarkt zet door

Belangrijk bij de analyse van consumentenuitgaven is de arbeidsmarkt. De hoogte van het totale consumenteninkomen is namelijk afhankelijk van de werkgelegenheid. In april 2020 piekte de werkloosheid in de VS tot 14,8% als gevolg van de opgelegde lockdownmaatregelen.

Sindsdien heeft de arbeidsmarkt zich hersteld en liep het werkloosheidcijfer vorige maand terug naar 5,4%. Verwacht wordt dat de dalende werkloosheidstrend zal doorzetten. Uit consumentenvertrouwensenquêtes blijkt dat steeds minder mensen moeite hebben met het vinden van een baan. Ook de enquête onder het Amerikaanse MKB bevestigd deze trend; steeds meer ondernemers verwachten op korte termijn meer personeel aan te nemen.

Langere werkweek

Naast het aantal mensen dat een baan heeft, is ook het aantal uren dat wordt gewerkt van belang. Bij een langere werkweek stijgt het inkomen en daarmee ook de mogelijkheid tot consumptie. De laatste maanden nam de gemiddelde werkweek in de VS met circa een half uur toe.

De lengte van de werkweek is gevoelig voor de economische cyclus. Tijdens economische recessies daalt het aantal uren, tijdens economisch herstel stijgt het juist. Het stijgende aantal uren is dus ook een signaal dat het de VS economisch gezien nog steeds voor de wind gaat.

Inkomen

Ten slotte is natuurlijk ook de hoogte van het inkomen van belang. Een hoger uurloon resulteert in een hoger inkomen. Hoewel het misschien vreemd klinkt, steeg het gemiddelde uurloon het sterkst in 2020, op het moment van de corona-uitbraak. Verklaring hiervoor is dat mensen met lagere inkomens vaker in de hoek zaten waar de klappen vielen. In de periode daarna bleef het inkomen, gecorrigeerd voor inflatie, relatief stabiel.

Het besteedbaar inkomen van veel Amerikanen steeg tijdens de coronacrisis, doordat zij geld op de betaalrekening gestort kregen van de overheid.

Door deze overheidssteun nam het spaarvermogen sterk toe, omdat consumeren simpelweg niet mogelijk was vanwege lockdownmaatregelen. Deze ‘overtollige’ spaartegoeden zijn nog steeds niet volledig uitgegeven en kunnen dus ook de komende periode nog een factor zijn voor hogere consumentenuitgaven.

Onverwachte wendingen met Covid-19

Het coronavirus is en blijft voorlopig een onvoorspelbaar risico dat verder economisch herstel kan vertragen. Onverwachte uitbraken en virusmutaties kunnen ervoor zorgen dat het doen van consumentenuitgaven opnieuw wordt belemmerd. Daar staat tegenover dat de vaccinatiegraad blijft stijgen en daarmee de kwetsbaarheid voor Covid-19 afneemt. 

Fundamenteel gezien zijn de economische vooruitzichten solide. Wij verwachten dan ook dat de Amerikaanse consument haar bijdrage blijft leveren aan een verdere groei van de wereldeconomie. Dit is goed nieuws voor beleggers in aandelen.

Jaap Steur is sinds 2018 werkzaam bij Axento Vermogensbeheer. Hij is als portfoliomanager verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de klantportefeuilles van Care IS en Axento Vermogensbeheer.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht