Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Nog lang geen einde aan het chiptekort: 7 aandelen die kunnen profiteren

Nog lang geen einde aan het chiptekort: 7 aandelen die kunnen profiteren

Het is misschien wrang, maar bij verstoringen in een markt zijn er ook altijd bedrijven die profiteren. In de chipmarkt, waar al tijden sprake is van enorme tekorten, is dat niet anders. Investorplace zocht 7 bedrijven uit die in dat kader goede kaarten hebben.

De prijzen op de tweedehands automarkt zijn een voorbeeld van het schreeuwende tekort aan chips. Producenten kunnen de vraag naar nieuwe auto’s niet bijbenen, waardoor mensen overstappen naar tweedehands exemplaren en de prijzen omhoog schieten.

Hollen of stilstaan

Het is vaak hollen of stilstaan in de sector. Aan het begin van de pandemie sneden bedrijven juist in de orders, om te voorkomen dat ze met voorraden zouden blijven zitten.

Autobedrijven bestelden veel minder onderdelen en materialen, waaronder chips voor bijvoorbeeld touchscreen displays en systemen om ongevallen te voorkomen. En toen de vraag weer aantrok, hadden veel chipfabrikanten de focus al verlegd naar grote klanten in consumentenelektronica en IT. Dit maakte de situatie nog nijpender.

Lees verder: Opeens heeft de wereld een tekort aan bijna alles

Hoe lang blijft deze situatie aanhouden? De CEO van automaker Stellantis - dat onder andere de merken Fiat, Peugeot, Citroën en Opel voert - schat in dat dit gemakkelijk tot ver in 2022 kan duren. De CEO van de Frans-Italiaanse chipmaker STMicroelectronics en Intel-CEO Patrick Gelsinger denken dat het tekort pas aan het begin van 2023 is opgelost.

Tot die tijd is het volgens Investorplace geen verkeerd idee om in te zetten op de volgende namen:

  • Nvidia
  • ASML
  • NXP Semiconductors
  • Taiwan Semiconductor Manufacturing
  • Marvell Technology 
  • Analog Devices 
  • Cohu 

We lichten er aan een aantal uit.

Nvidia

Nvidia is de echte powerhouse in de semiconductorindustrie. Van gaming tot elektrische auto’s, er is bijna geen technologiesector te vinden waar de chips van dit bedrijf niet gebruikt worden.

Analist Paul Weeteling van IEX blijft ondanks de hoge waardering keer op keer lovend schrijven over deze gouden naam in de sector. "Dit bedrijf is ook op lange termijn uitstekende gepositioneerd voor kansrijke ontwikkelingen."

ASML

Nederlands trots ASML is de specialist op het gebied van EUV-technologie en heeft een bijzondere positie in de markt als semi-monopolist. Volgens Paul Weeteling is de chipmachinefabrikant toonaangevend in de sector en is de hoge waardering zeker terecht. Het verwacht meer orders dan het aankan in 2022, waardoor een deel doorschuift naar 2023.

Dit belooft veel goeds, zo mogen we uit de woorden van Weeteling opmaken, maar hij heeft ook een waarschuwing voor al te enthousiaste beleggers: "Uiteindelijk blijft ASML slechts een heel belangrijke toeleverancier. Mocht het onverhoopt tegenzitten, dan gaat het ook hard in een cyclische sector als deze."

NXP Semiconductors

Ook een interessante Nederlandse naam: NXP Semiconductors. De cijfers over het tweede kwartaal waren sterker dan verwacht en CEO Kurt Sievers blijft zeer positief over de vraagtrends op lange termijn. “Hoewel de aanbodomgeving uitdagend blijft, voorzien we een zeer robuuste groei voor de rest van 2021, evenals voor 2022.” Het aandeel kreeg er year to date al 35% bij.

 Lees ook: 7 aandelen die het tekort aan chips overleven

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht