Waarom techreuzen hun eigen chips gaan ontwikkelen

Door Belegger.nl op 7 september 2021 08:20 | Views: 6.734

Waarom techreuzen hun eigen chips gaan ontwikkelen

Chipleveranciers hebben grote moeite om aan de vraag te kunnen voldoen. Zoveel moeite dat techreuzen als Apple, Amazon, Facebook en Tesla steeds vaker eieren voor hun geld kiezen en inzetten op het in-house ontwikkelen van chips. 

"Bedrijven zijn steeds meer op zoek naar maatwerk-chips speciaal voor hun eigen applicaties, in plaats van generieke exemplaren die concurrenten ook gebruiken", zegt Syed Alam, global semiconductor lead bij Accenture tegen CNBC. "Dit geeft hen meer controle over de integratie van software en hardware, én onderscheidt hen van hun rivalen."

Volgens Russ Shaw, voormalig directeur van Dialog Semiconductor, presteren custom made chips beter en zijn ze uiteindelijk ook goedkoper. "Deze speciale chips helpen het energieverbruik van apparaten of producten van een bepaald techbedrijf te verminderen, of het nu om smartphones gaat of om clouddiensten."

Zie ook: ASML - spil in het wereldwijde chiptekort 

Tekorten belemmeren innovatiekracht

Maar ook de aanhoudende wereldwijde tekorten zijn een belangrijke reden waarom de techreuzen wel twee keer nadenken over hoe ze aan chips komen. Glenn O’Donnell, onderzoeksdirecteur bij analistenbureau Forrester: "De pandemie gooide flink wat zand in de motor van de supply chain, dat heeft er ook zeker mee te maken. De afhankelijkheid van de levertijden van chipfabrikanten belemmerde bedrijven in hun innovatiekracht."

Nu gaat er bijna geen maand voorbij zonder dat een Big Tech-bedrijf weer een nieuw chipproject aankondigt. In november 2020 maakte Apple bekend af te stappen van de Intel’s x86-instructiesets en de eigen M1-processor te maken, die nu in de nieuwe iMacs en iPads zit.

En recent kondigde Tesla supercomputer 'Dojo' aan, die volgens techspecialist Paul Weeteling van IEX meer dat aankan dan welke supercomputer ter wereld ook. Amazon ontwikkelde al eigen chips, maar doet dat steeds meer om minder afhankelijk te zijn van Broadcom. Er zijn ook veel bedrijven die hun nieuwe projecten geheim houden. 

Niet zelf produceren

Maar voor de goede orde; geen van de techbedrijven is van plan om het gehele proces van begin tot eind zelf te doen. "Het gaat vooral om het design en de performance”, zegt Shaw. "Op dit moment is het nog te kostbaar om ze ook echt te produceren."

Het opzetten van een chipfabriek of -gieterij zoals TSMC onlangs in Taiwan deed, kost meer dan 10 miljard dollar en duurt jaren. O'Donnel: "Zelfs Google en Apple zijn terughoudend om ze te bouwen. Ze gaan naar TSMC of zelfs Intel om de chips te laten bouwen."

Gevolgen voor ASML?

Heeft dit alles nog gevolgen voor Nederlandse chipaandelen als ASML? We vroegen het Paul Weeteling. Hij kan er kort over zijn: "Het maakt in principe niet uit welk bedrijf de chips ontwikkelt. Als er meer vraag naar chips is, is er meer vraag naar chipmachines en dat is dus gunstig voor ASML."

Lees meer: Nog lang geen einde aan het chiptekort: 7 aandelen die kunnen profiteren

Reacties

2 Posts
bobdes
0
beleggertje2020
0
Tja wie zal het zeggen ? Ik weet wel dat de KW-verhoudingen veels te hoog zijn voor ASML alsook de verwachtingen waarbij dan nog steeds te hoge KW's zijn. ASML is gewoon nu al zwaar overgewaardeerd op de huidige koers. Bovendien krijgen ze steeds meer grote tekorten aan personeel waardoor ze hun verwachtingen in de nabije toekomst wel eens niet meer waar kunnen maken. Er zijn vele high-tech-handjes tekort om al die bestelde machines te assembleren, te installeren en te kwalificeren en te accepteren (acceptatietesten) bij de klant .Die banengroei neemt gewoon steeds verder af door personeelstekorten. Zonder aanvullend hightech-personeel kan men simpelweg niet meer goed groeien om nog meer winsten te gaan maken
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront