Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Soros en BlackRock in de clinch over China

Soros: BlackRock maakt tragische fout met investeringen in China

BlackRock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder, heeft gereageerd op de scherpe kritiek van miljardair George Soros. In een opiniestuk in The Wall Street Journal eerder deze week noemde Soros het pompen van miljarden dollars in China door de vermogensbeheerder 'een tragische fout'. 

Het was tot voor kort voor buitenlandse partijen heel lastig om in China te investeren. BlackRock heeft die impasse doorbroken, zoals IEXProfs het omschrijft. De vermogensbeheerder biedt als eerste volledig buitenlandse partij lokaal beleggingsproducten aan, en adviseert tegelijkertijd internationale beleggers een groot deel van de portefeuille in Chinese aandelen te steken.

Soros noemde dit initiatief een blunder en stelde dat het bovendien de nationale veiligheidsbelangen van de VS en andere democratieën kan schaden. BlackRock zal vermoedelijk veel geld verliezen voor zijn klanten, waarschuwde hij.

'Verbinding tussen twee grootste economieën'

Nu reageert een woordvoerder van BlackRock op de uithaal van Soros. "De Verenigde Staten en China hebben een belangrijke en complexe economische relatie. Het totaal aan goederen en diensten geleverd tussen de twee landen bedraagt meer dan 600 miljard dollar. Door onze beleggingsactiviteit in China kunnen Amerikaanse vermogensbeheerders bijdragen aan de verbinding tussen de twee grootste economieën van de wereld."

"Het overgrote deel van het vermogen dat BlackRock beheert, gaat om pensioenen", vervolgt de woordvoerder. "Om hun financiële doelen te behalen zoeken onze klanten, onder wie veel Amerikaanse, een brede range aan investeringen, ook in China."

Maar volgens Soros begrijpt BlackRock de intenties van de Chinese Xi Jinping niet. De strenge regels voor techbedrijven zijn nog maar het begin en moeten we zien als teken dat Xi alles zal doen om aan de macht te blijven.

'VS en China verwikkeld in strijd om leven en dood'

"Eerdere pogingen werden nog moreel gerechtvaardigd door te zeggen dat het bruggen zou bouwen en de landen dichter bij elkaar zou brengen. Maar de situatie is nu totaal anders. Vandaag de dag zijn de VS in China verwikkeld in een strijd om leven en dood, tussen twee systemen; repressie en democratie.”

Volgens de miljardair zullen beleggers in het China van Xi ‘ruw wakker geschud worden’. “Xi begrijpt de markteconomie niet.”

Lees verder: China pakt techbedrijven hard aan: wat betekent dit voor uw beleggingen?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht