Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aluminiumprijs op recordhoogte, vraag blijft toenemen

Aluminiumprijs op recordhoogte, vraag blijft toenemen

De aluminiumprijs brak onlangs even door de grens van 3000 dollar per ton, het hoogste niveau sinds 2008. De supply chain is nog altijd behoorlijk verstoord, terwijl de vraag alleen maar blijft toenemen, schrijft Bloomberg Business.

De koers van het lichtgewicht metaal, dat gewonnen wordt uit bauxiet, kreeg er dit jaar al 50% bij en 15% in de afgelopen drie weken. De laatste scheut olie op het vuur komt in de vorm van restricties in China, de grootste aluminiumproducent ter wereld. 

'Bijzonder lastig om bearish te zijn'

De provincie Yunnan, goed voor 10% van de China’s aluminiumcapaciteit, heeft met het oog op energiebesparing productiebeperkingen opgelegd aan de smelterijen in de regio. Ook smelterijen in Europa worstelen met stijgende energiekosten en een alsmaar groeiende vraag. 

Volgens Gianclaudio Torlizzi van T-Commodity is het 'bijzonder lastig om bearish te zijn'. "Bij een rally van deze snelheid zouden we op korte termijn een correctie moeten verwachten, maar de trend is zeker opwaarts", zegt hij tegen Reuters.

'Verstoring kan nog wel 5 jaar duren'

De verstoring in de aanvoerketen zal dit jaar en ook tot ver in 2022 de industrie nog parten spelen, is de verwachting. Sommige deelnemers aan de Harbor Aluminium Summit in Chicago, die afgelopen week plaatsvond, voorzien zelfs dat het wel vijf jaar kan duren voordat de problemen zijn opgelost. 

Het aandeel Chalco, of Alumnium Corp. of China, is de grootste smelterij van het land en kreeg er maandag al 12% bij op de beurs in Hong Kong. Volgens Citigroup-analist Jack Chang is het nog niet klaar voor Chinese grondstofbedrijven, nu de regering stappen onderneemt om de staalproductie in te dammen om zo minder CO2 uit te stoten. Dit zal leiden tot hogere cement-, staal- en aluminiumprijzen.

Bekijk hierna: Koper niet te betalen, op naar aluminium?