Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
ASML, de motor van de AEX-index

ASML, de motor van de AEX-index

Op moment van schrijven staat de AEX Index op 790 punten. Nog maar 10 punten verwijderd van de 800-puntengrens. Het feit dat de AEX op een recordstand staat, betekent echter niet dat álle aandelen op een hoogtepunt staan.

Hoewel veel aandelen dit jaar groene cijfers noteren, zijn slechts een handjevol aandelen bepalend geweest voor de hoge stand van de AEX-index. Het aandeel ASML speelt de belangrijkste rol.

ASML

Door wereldwijde chiptekorten is de vraag naar de chipmachines van ASML flink toegenomen. De aandelenkoers van het bedrijf uit Veldhoven staat dit jaar ruim 80% hoger. Daarmee gaf het bedrijf ook een enorme impuls aan de stand van de AEX-index. Van alle 25 bedrijven in de AEX Index heeft ASML namelijk een weging van ruim 20%! Eén vijfde van de koers van de AEX-index wordt dus bepaald door de koers van ASML.

Weging van aandelen in de AEX

De AEX Index bestaat uit de 25 meest verhandelde aandelen op Euronext Amsterdam. Het is – net zoals de meeste andere grote beursindices – een marktwaarde-gewogen index. Dit betekent dat de weging van de aandelen in de index wordt bepaald aan de hand van de beurswaarde van het bedrijf. Hoe hoger de beurswaarde, des te hoger de weging.

Eén keer per jaar wordt de hele samenstelling herzien en vier keer per jaar kan deze worden bijgesteld. Bij het jaarlijkse samenstellingsmoment wordt de weging van een individueel aandeel vastgesteld op maximaal 15%. Wanneer een bepaald aandeel sterker stijgt dan de andere aandelen, kan deze weging toenemen. Dit is bij ASML, dat nu een weging van ruim 20% heeft, dus ook gebeurd. 

Andere belangrijke spelers

Naast ASML hebben nog een aantal andere aandelen een hoge weging binnen de index. De nummer twee is Unilever met een weging van circa 13%. Daarna volgen Royal Dutch Shell (9%), Adyen (8%) en RELX (6%). Uit deze getallen blijkt dat de aandelen ASML, Unilever, Shell en Adyen samen een weging van 50% hebben!

Deze vier bedrijven zijn dus even groot als de andere 21 bedrijven in de AEX. Houd hier ook rekening mee wanneer je bijvoorbeeld het dagelijkse rendement van de AEX vergelijkt met andere beursindices. Slechts vier aandelen bepalen de helft van de koers van de AEX. Als ASML bijvoorbeeld een slechte dag heeft, drukt dit flink op het rendement van de AEX.

Verdeling andere indices

In andere landen zoals Frankrijk en Duitsland worden de beursindices op dezelfde manier samengesteld als de AEX Index. Ook daar hebben enkele aandelen een hoge weging. Wel is het effect minder groot dan in de AEX-index op dit moment. In de Duitse Dax-index (30 aandelen) hebben de aandelen Linde (11%), SAP (10%) en Siemens (9%) een hoge weging.

In de Franse CAC 40 hebben de aandelen Louis Vuitton (12%), L'oréal (6%) en Sanofi (6%) een hoge weging. In de Europese EURO STOXX 50 Index zien we ASML weer terugkomen. In deze index staat ASML bovenaan met een weging van bijna 10%.

Laurens Sombroek is sinds 2011 werkzaam bij Care IS Vermogensbeheer. Hij is als portfoliomanager verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de klantportefeuilles van Care IS en Axento Vermogensbeheer en houdt hij zich bezig met de (internet)marketing.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht