Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Inflatie is het grote gevaar, niet de deltavariant'

'Inflatie is het grote gevaar, niet de deltavariant'

Veel beleggers denken dat de deltavariant de wereldwijde economische groei zal afremmen, maar volgens Irene Goh, Hoofd Multi Asset Solutions Azië Pacific bij Aberdeen Standard Investments, is dat onterecht. Inflatie is grootste gevaar, stelt zij. 

“Beleggers kijken met een bang hart naar de macro-economische cijfers. Die kunnen namelijk op een omslag in de groei duiden. Daarbij zien ze vooral gevaren in de verspreiding van de deltavariant. De Amerikaanse banen- en werkloosheidscijfers worden in dat licht gezien.”

Maar Goh ziet het anders. "Een veel groter risico voor de markten is dat de inflatiedruk niet voorbij gaat. Een aanhoudende inflatie zorgt voor hogere kosten en dat drukt de bedrijfsresultaten. Centrale banken worden gedwongen de rente te verhogen en dat is ook geen goed nieuws voor de aandelenmarkten."

In te hoog tempo verhogen

Wat ook nog mogelijk is, is dat de centrale banken te laat op inflatie reageren. "Dan gaan ze de rente in een te hoog tempo verhogen, met een flinke aandelencorrectie tot gevolg."

Hebben we dan helemaal niets te vrezen van de deltavariant? Of wellicht andere varianten? Goh: "Wereldwijd zijn vaccinproducenten druk bezig met onderzoek naar verbetering van hun producten, zodat ze ook tegen nieuwe varianten goed werken. Wij hebben er vertrouwen dat dat inderdaad het geval zal zijn."

'Tijdelijke inflatie is onzin'

Martin Crum, analist bij IEX, sluit zich hier gedeeltelijk bij aan. "We zijn geen virusexperts, het is lastig te zeggen hoe het gaat verlopen met de deltavariant. Wellicht komt er nog wel een besmettelijker variant in de toekomst. Daar kan ik me dus niet te veel over uit laten."

"Ik heb wel vanaf het begin gezegd dat het idee dat deze inflatie transitory is, onzin is. Sterker nog, het wordt alleen maar erger. Het is als met dominostenen: het ene na het bedrijf is genoodzaakt om de prijzen te verhogen. En dan gaat het hard. Een voorbeeld; McDonald's is moet zijn hamburgerbakkers nu al 18 dollar per uur betalen. Dat zegt wel iets."

'Overheden hebben baat bij lage rente'

De centrale banken zullen toch op een gegeven moment weer moeten normaliseren wat betreft de rente? Crum: "In een normale wereld wel. Maar overheden hebben er bij baat bij dat de rente zo lang mogelijk laag blijft. Ze zijn namelijk met alle coronasteunpakketten enorme schuldenbergen aangegaan die anders niet meer te betalen zijn. Centrale banken verhogen de rente voorlopig niet, en dat verkopen ze door te zeggen dat de inflatie tijdelijk is."

Zie ook: Nog steeds is er een tekort aan alles - maar is dit een lichtpuntje?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht