Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Wat te doen met goud en zilver?

Wat te doen met goud en zilver?

De edelmetalen goud en zilver moesten vorige week opnieuw een stap terug doen na een hoger dan verwachte stijging van de Amerikaanse detailhandelsverkopen in augustus. Die overtroffen de verwachtingen en stegen met 0,7% na een daling van 1,8% in juli.

Dit zou ertoe kunnen leiden dat de Federal Reserve mogelijk eerder zal beginnen met het afbouwen het ruime monetaire beleid, waardoor de inflatiebeschermers goud en zilver minder in trek zijn bij beleggers. 

Goud 

Op korte termijn heeft het technische beeld van goud een flinke deuk opgelopen. Het edelmetaal heeft door de recente correctie de herstelbeweging naar onderen verlaten. Met deze technische verzwakking krult de koers weer neerwaarts en zien wij ruimte vrijkomen voor een verdere correctie richting 1.680,00 dollar (bodem van 8 maart).

 

Ook op lange termijn weet goud niet te overtuigen. De goudprijs is eind 2020 uit de stijgende trend gezakt en sindsdien niet meer ver van zijn plaats gekomen. Per saldo is een ruime neutrale bandbreedte zichtbaar, maar de lagere koerstoppen duiden wel op toenemende verkoopdruk. 

 

De steun rond 1680 dollar dient stand te houden om verdere verzwakking te voorkomen. Een doorbraak onder deze steun zal ruimte vrijmaken voor een grotere correctie.

Zilver

De zilverprijs presteert al niet veel beter. Kijken we naar de kortetermijngrafiek van zilver, dan oogt het beeld erg zwak. De lagere toppen en bodem die op de grafiek zichtbaar zijn signaleren aanbod boven de markt. De oplevingen binnen de dalende fase worden steeds gebruikt om posities af te bouwen.

 

Pas wanneer de dalende trend wordt afgebroken, zal het beeld wat opklaren en ruimte vrijkomen voor herstel. Tot die tijd adviseren we voorzichtig te blijven met zilver.

Lange termijn 

Als we wat verder uitzoomen, oogt het beeld van zilver neutraal. Net als goud is hier ook te zien dat de stijgende fase eind vorig jaar is overgegaan in een meer zijwaarts koersverloop. Binnen deze bandbreedte is het koersverloop erg volatiel tussen de steun 21,61 dollar (bodem van 25 september 2020) en weerstand 29,86 dollar (gevormd op 7 augustus 2020).

 

Nu de zilverprijs op weg is naar de bodem van 24 september 2020 op 21,61 dollar, adviseren wij deze steun goed in de gaten te houden.

Bij een slotstand hieronder wordt de neutrale trend neerwaarts verlaten en dient rekening te worden gehouden met een diepere correctie. De koers is inmiddels onder het 200-daags gemiddelde terechtgekomen, waarmee een neerwaartse uitbraak momenteel de grootste kans heeft.

Jacob Tromp is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht