Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Koopkans voor Europese luxe-aandelen?

Koopkans voor Europese luxe-aandelen?

Het stotterende herstel van de Chinese economie en de plannen van president Xi om de welvaart te herverdelen bedreigen de Europese luxesector, die na de pandemie net weer lekker op stoom was. Zijn er al koopkansen te bespeuren, of zijn we te vroeg?

Verschillende Europese luxebedrijven, waaronder LVMH en Burberry, zitten in de hoek waar de klappen vallen. In twee dagen werd 120 miljard dollar aan beurswaarde weggevaagd in de sector, schrijft Reuters

Europa draait op vraag uit China

Wat betreft high end-producten is China is een uitzonderlijk belangrijke markt voor Europese bedrijven: in 2019 kwam maar liefst een derde van de omzet van Europese luxebedrijven uit het land met de meeste inwoners ter wereld. In 2020 was dat 28%, blijkt uit cijfers van UBS.

In augustus zagen we al een sell-off, mede veroorzaakt door nieuwe, lokale virusuitbraken in China en problemen in de toeleveringsketen. De plannen van de Chinese regering om de extreme ongelijkheid in het land aan te pakken, helpen ook niet mee. Rijken worden zwaarder belast en er komt een campagne tegen belastingontduiking.

Bekijk ook: L'Oréal voorziet boom na pandemie

'Rijke consumenten worden huiveriger'

De waardering van de Europese luxesector is al met 30 procentpunten gedaald vanaf de piek in augustus, ten opzichte van de bredere MSCI Europe-index. Bedrijven als Hermès, dat onder andere Birkin-handtassen van meer dan 10.000 dollar per stuk verkoopt, zullen het waarschijnlijk flink te verduren krijgen als China de herverdelingsplannen doorzet.

"Rijke Chinese consumenten zullen huiveriger worden om chique producten te kopen als ze weten dat de belasting nog om de hoek komt kijken", zegt Jon Cox, hoofd Europese Consumentenaandelen bij Kepler Cheuvreux. "Dit gaat zeker een negatieve impact hebben op de performance van deze bedrijven." Kepler schat in dat hogere belastingen voor rijken zullen leiden tot 10 tot 25% omzetdaling in de sector. 

Kopen op de dip?

Het lijkt dus alleen maar kommer en kwel. Is er misschien een kans dat we op de dip kunnen kopen?

Sommige analisten zijn voorzichtig optimistisch. Aneta Wynimko, portefeuillemanager bij Fidelity International, belegt nog steeds met overtuiging in de Europese luxesector, maar houdt de ontwikkelingen in China nauwlettend in de gaten. "Het is zo lastig te voorspellen, zoals veel voorgaande gebeurtenissen al hebben laten zien."

'Nieuwe regels gunstig voor middenklasse'

Ze voegt eraan toe dat Fidelity niet vreest voor een 'koopkrachtcrash', omdat de nieuw aangekondigde regels in China gunstig kunnen uitpakken voor de middenklasse. 

Barclays durft zelfs een overweging van de sector aan, gezien de scherpe underperformance. Ook UBS spreekt van 'een mooie koopkans voor kwaliteitsnamen'. "De belastinghervormingen zullen niet al te heftig zijn en geleidelijk gaan. Dat zal de negatieve impact beperken."

Lees meer: 'Nu de perfecte tijd om Europese aandelen op te pikken'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 24 april

    1. IBM Q1-cijfers
    2. Meta Q1-cijfers
  2. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht