Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Spanning stijgt

Spanning stijgt

De financiële markten hebben deze week een volatiel koersverloop laten zien. Maandag startten de aandelenbeurzen de handelsweek nog met forse verliezen door zorgen over de met schulden overladen Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande. De vastgoedreus dreigt in de problemen te komen nu het concern mogelijk niet over voldoende liquiditeit beschikt om zijn verplichtingen na te komen.

De totale schuld van het concern ligt rond de 300 miljard dollar wat bij een ineenstorting van het bedrijf mogelijk flinke schade zal toebrengen aan het financiële systeem. Bovendien is hierbij de angst dat meerdere partijen meegetrokken worden, wat beleggers doet denken aan een Lehman Brothers-scenario.

Europese VIX-index

Deze schrikreactie was goed te zien bij de Europese VIX. De VIX-index, ook wel paniekbarometer genoemd, geldt als een graadmeter van de volatiliteit. Meer specifiek: de VIX is een index die de implied volatility van indexopties weergeeft.

De koersdalingen in de aandelenmarkten vallen doorgaans samen met veel angst bij beleggers, wat logischerwijs weer tot een grotere beweeglijkheid van de koersen leidt.

Hoewel de VIX-index maandag omhoog schoot tot even boven de 28, zagen wij in de loop van de week wat herstel optreden bij de Europese indices en zakte de VIX-index weer terug naar lagere niveaus. Het huidige niveau signaleert vooralsnog lichte onrust onder Europese beleggers, maar is niet onrustbarend.

Schade beperkt

Ondanks dat de AEX aan het begin van de week wat terrein moest prijsgeven heeft de index inmiddels het verlies weer goed gemaakt.

De AEX-index beweegt nog altijd in een mooie stijgende trend waarbij toppen en bodems telkens boven elkaar worden gevormd. Nu het koersdoel rond 800 punten is bereikt, nemen beleggers wat gas terug, maar van serieuze verkoopdruk is geen sprake.

 

De kans is zeker aanwezig dat de beurs de komende tijd nog wat volatiel blijft, zonder uiteindelijk ver van haar plaats te komen, maar de technische schade lijkt erg mee te vallen.

De Bel20 wordt opgevangen boven de steun 4.053,64

In tegenstelling tot de AEX oogt het beeld bij de Bel20 wat minder sterk. De beurs van Brussel heeft de afgelopen weken onder druk gestaan waarbij de steun 4.053,64 (bodem van 7 juni) nogmaals is opgezocht.

Vooralsnog is de koers mooi opgevangen boven dit vangnet, waarmee een verdere verzwakking is uitgebleven. Wij adviseren de steun wel goed in de gaten te houden. Bij een doorbraak en slotstand onder dit niveau dient er namelijk rekening te worden gehouden met een diepere correctie.

DAX 40 blijft opgesloten binnen de zijwaartse bandbreedte

De Duitse beurs oogt technisch bezien neutraal. Net als de Bel 20 heeft de DAX 40 zich goed weten te herpakken boven de steun 15.048,56 (bodem van 19 juli). Hiermee is de correctie van maandag weer goedgemaakt, maar geeft dit nog te weinig houvast voor het bepalen van een duidelijke richting. 

Zoals eerder aangegeven sluiten wij het niet uit dat de financiële marken de komende tijd nog wat volatiel blijven. Een uitbraak buiten de neutrale bandbreedte zal de nieuwe richting bepalen. Wij adviseren de uitbraak af te wachten.

Jacob Tromp is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht