Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
7 aandelen om te profiteren van booming biotech

7 aandelen om te profiteren van booming biotech

Biotech geldt als een van de meest volatiele sectoren op de aandelenmarkt. Het is een gok om te beleggen in een pijplijn waarvan het nog de vraag is of de verwachtingen uitkomen.

In de ontwikkelings- en onderzoeksfase verbranden biotechbedrijven bergen geld, in de hoop dat er een cash cow uitrolt. Volgens een onderzoek van Avance is het succespercentage zo’n 20%. Het zijn die succesnummers die beleggers rijk maken.

Degenen die bereid zijn om meer risico's te lopen met biotechaandelen, maken kans op een grote beloning. Zodra een biotechbedrijf gunstige resultaten boekt en goedkeuring krijgt voor een medicijn, kunnen de koersen de lucht in schieten.

Beleggen in biotechbedrijven gaat ook gepaard een verhoogd risico, omdat er een grote kans is dat ze hun verwachtingen niet waarmaken. Een recent voorbeeld daarvan is Galapagos.

Aandelen met een gouden randje

Voorzichtige beleggers doen er goed aan zich te richten op biotechaandelen die de gouden fase ingaan. Dit zijn volwassen bedrijven die al producten op de markt hebben, of bedrijven met producten op de markt hebben overgenomen.

InvestorPlace zet er zeven op een rij:

  • AbbVie
  • Horizon Therapeutics
  • Johnson & Johnson
  • Eli Lilly
  • Merck & Co
  • Novartis
  • Regeneron Pharmaceuticals

AbbVie – meer behandelen met hetzelfde medicijn

AbbVie beschikt met Rinvoq, of Upadacitinib, over een mogelijk kassucces. De aanvraag voor goedkeuring is ingediend bij de FDA en het Europees Geneesmiddelenbureau voor de behandeling van colitis ulcerosa. Rinvoq is al goedgekeurd voor reumatoïde artritis, en een aantal andere ziekten. De topman verwacht dat Rinvoq een grote bijdrage zal leveren aan de groei op lange termijn en een belangrijke blockbuster zal zijn voor AbbVie.

Horizon Therapeutics – koers kan omhoog met de inkomsten

Beleggers doken massaal op Horizon Therapeutics nadat het goede resultaten over het tweede kwartaal bekendmaakte. De verkoop van Tepezza steeg met 173% op jaarbasis. De verkoop van Krystexxa steeg met 73%. De verwachtingen van Uplizna, dat patiënten met het syndroom van Devic behandelt, zijn hooggespannen. Onderzoek suggereert dat de resultaten op lange termijn goed zijn. De koers zal meestijgen met de netto-inkomsten.

Johnson & Johnson – méér dan een vaccin

Het afgelopen jaar was er vooral veel aandacht voor het Covid-19-vaccin van Johnson & Johnson. Maar het bedrijf biedt meer dan dat en ziet zichzelf sterker dan voor de pandemie. Sterke resultaten worden verwacht voor 2022 en 2023 maar de dreiging dat de overheid lagere prijzen voor medicijnen eist, drukt op het aandeel.

De consumentenactiviteiten hebben de wind mee. Neutrogena en Aveeno doen het bijvoorbeeld erg goed in de huidverzorgingssector. Johnson & Johnson zal een update geven over de sterke farmaceutische pijplijn op de analistendag van 18 november. Het gemiddelde koersdoel van de analisten is 190,50 dollar en de verwachting is dat het bedrijf gestaag verder groeit.

Eli Lilly – lukt het om alzheimer te vertragen?

Ely Lilly boekte sterke resultaten over het tweede kwartaal, geholpen door zijn Trulicity- en Humalog-producten. De inkomsten uit het diabetesmedicijn Trulicity stegen met 25% tot 1,54 miljard dollar. Humalog, een type insuline, was goed voor een stijging van 9% op jaarbasis. Daarnaast werkt Ely Lilly aan een alzheimermedicijn genaamd donanemab. De fase 2-studie laat vertraging van de cognitieve achteruitgang zien.

Mocht het geneesmiddel definitief worden goedgekeurd door de FDA, dan zal de koers waarschijnlijk omhoog spuiten: Eli Lilly wordt dan een van de eerste bedrijven met een geneesmiddel op de markt dat de voortgang van de ziekte van alzheimer effectief vertraagt.

Merck – brede inzet tegen kanker

Recent kondigde Merkc een positief advies aan van het Europees Geneesmiddelenbureau voor Keytruda, een medicijn voor de behandeling van borstkanker. Merck werkt aan een brede portfolio op het gebied van gynaecologische en borstkanker. Intussen werkt Merck aan een fase III-studie naar Pembrolizumab in combinatie met chemotherapie voor patiënten met longkanker. In 2023 zijn daarvan de resultaten bekend.

In het tweede kwartaal boekte Merck een omzetstijging van 22%. Voor heel 2021 verwacht het bedrijf een omzet van 46,4 tot 47,4 miljard dollar.

Novartis – momentum in MS

Onlangs maakte Novartis positieve onderzoeksgegevens bekend over zijn geneesmiddel alpelisib. Dit zou klinische voordelen hebben bij een zeldzame aandoening die wordt gekenmerkt door woekerende bloed- en lymfevaten. Daarnaast waren er ook positieve gegevens over de kwaliteit van leven bij patiënten met prostaatkanker in een vergevorderd stadium.

De inkomsten stegen met 14% op jaarbasis. Novartis verwacht dat het medicijn Kesimpta de groei van het bedrijf zal aanjagen. Het heeft een groot marktaandeel in de behandeling van multiple sclerose. Dan mogen beleggers verwachten dat het sterke momentum zal aanhouden.

Regeneron Pharmaceuticals – veelbelovende behandeling van Covid-19

Beleggers waarderen producenten van Covid-19-vaccins. Maar zij zien Regeneron daarbij over het hoofd. Vorige maand werd Ronapreve goedgekeurd, het mengsel van twee antilichamen dat president Trump kreeg toen hij corona had. Het voorkomt en behandelt Covid-19. Het geneesmiddel bindt zich stevig aan de spike van het virus, waardoor het geen toegang meer krijgt tot de cellen in het lichaam.

Ziekenhuizen zullen onvermijdelijk patiënten krijgen die niet gevaccineerd zijn en ernstig ziek worden, maar ook het aantal doorbraakinfecties kan toenemen. Die kunnen behandeld worden met de cocktail van Regeneron.

Regeneron beschikt ook over andere medicijnen - een derde van de winst was toe te schrijven aan Dupixent tegen eczeem - en werkt aan gentherapie tegen obesitas. De verwachting is dat het aandeel zal blijven stijgen en groei zal versnellen naarmate Regeneron meer gentherapieën kan laten goedkeuren.

Lees ook: Hoe te beleggen in de farmaceutische sector

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht