Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Dit zijn de rijkste Amerikanen: Bill Gates voor het eerst uit top-3

Dit zijn de rijkste Amerikanen: Bill Gates voor het eerst uit top-3

De top 10 van rijkste Amerikanen wordt steeds meer gedomineerd door miljardairs die hun vermogen hebben vergaard in de technologiesector. Dat blijkt uit een nieuw overzicht van het blad Forbes.

De enige uitzondering in hun lijst is belegger Warren Buffet – het Orakel van Omaha – de medeoprichter van investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway. Hij staat op de achtste plaats.

Bill Gates voor het eerst in 30 jaar niet in top 3

De lijst wordt aangevoerd door de usual suspects Jeff Bezos, Elon Musk en Mark Zuckerberg. Bill Gates valt voor het eerst in 30 jaar uit de top 3 door zijn scheiding van Melinda French Gates, die volgens Forbes tenminste 5,7 miljard dollar aan aandelen heeft meegekregen.

Armer is hij er overigens niet op geworden. Begin september (het moment van meting) lag zijn vermogen ongeveer 23 miljard dollar boven dat van een jaar eerder. Het was alleen niet genoeg om de andere drie bij te benen. Bezos (Amazon) pakte er een slordige 24 miljard bij, Musk (Tesla en SpaceX) ging er 122,5 miljard op vooruit en Zuckerberg kreeg er 49,5 miljard bij.

De top 10 ziet er zo uit (gebaseerd op aandelenkoersen op 3 september):

  1. Jeff Bezos, Amazon, 201 miljard dollar
  2. Elon Musk, Tesla/SpaceX, 190,5 miljard
  3. Mark Zuckerberg, Facebook, 134,5 miljard
  4. Bill Gates, Microsoft, 134 miljard
  5. Larry Page, Google, 123 miljard
  6. Sergey Brin, Google, 118,5 miljard
  7. Larry Ellison, Oracle, 117,3 miljard
  8. Warren Buffett, Berkshire Hathaway, 102 miljard
  9. Steve Ballmer, Microsoft, 96,5 miljard
  10. Michael Bloomberg, Bloomberg, 70 miljard

Lees meer: Waarom Buffett bijna niets aan zijn kinderen nalaat

Eerste vrouw op plek 12

De eerste vrouw, Alice Walton, is terug te vinden op nummer 12. Zij behoort tot de familie achter warenhuisketen Wallmart. Haar twee broers Jim en Rob staan respectievelijk op de 11e en 13e plaats, twee plekken voor MacKenzie Scott, de ex van Jeff Bezos.

Scotts vermogen nam in tegenstelling tot dat van haar ex met 'slechts' 1,5 miljard dollar toe omdat zij gul heeft uitgedeeld aan verschillende NGO’s. Vorig jaar ging het om 5,8 miljard dollar aan giften en dit jaar was het 2,7 miljard. Vrouwen zijn met slechts 14% overigens duidelijk in de minderheid op de rijkenlijst.

Nieuwkomers en jongeren

De dominantie van de techmiljardairs is ook terug te zien bij de nieuwkomers op de lijst. Alles bij elkaar zijn het er 44. De rijkste van hen is met stip gestegen naar nummer 32 (22,5 miljard dollar). Het is de 29-jarige crypto-ondernemer Sam Bankman-Fried. Twee andere ondernemers uit de cryptowereld – Brian Armstrong en Fred Ehrsam – doen het ook niet slecht. De beursgang van Coinbase leverde hun de 60ste en 333ste plaats op. In totaal staan er zes cryptomiljardairs op de lijst, en ze halen de gemiddelde leeftijd flink omlaag.

Jongeren doen het sowieso niet slecht. In 'het land van de onbegrensde mogelijkheden' hebben mensen als Baiju Bhatt (handelsplatform Robinhood) en Brian Chesky en Joe Gebbia (beide Airbnb) al voor hun veertigste miljarden op hun rekening staan.

40% winst

Als groep hebben de miljardairs het afgelopen jaar enorm geprofiteerd van de gestegen aandelenkoersen en vastgoedprijzen. Forbes probeert in zijn calculaties zoveel mogelijk vermogensaspecten mee te nemen. Daartoe behoren naast aandelen, huizen en ander vastgoed, ook schulden, sieraden, jachten, schilderijen, vliegtuigen, auto’s, etc.

De hele top 400 van rijkste Amerikanen bij elkaar zag zijn vermogen het afgelopen jaar met 40% stijgen tot 4,5 biljoen dollar (4500 miljard). Dat staat gelijk aan ongeveer een vijfde van het hele bruto nationaal product van de VS in een jaar.

Donald Trump en Oprah Winfrey doen niet meer mee

Om op de lijst te komen, was er een vermogen nodig van tenminste 2,9 miljard dollar. Een persoon die daar niet in is geslaagd, is Donald Trump. De oud-president is voor het eerst in een kwart eeuw buiten de top 400 gevallen. Ook Oprah Winfrey valt er dit keer buiten.

Lees ook: Wie is de gulste miljardair van Amerika?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht