Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Winnaars in fintech

Winnaars in fintech

Fintech biedt veel kansen om te profiteren van de steeds verder gaande digitalisering. Maar hoe vindt u de meest kansrijke bedrijven zonder te verdwalen in het woud van mogelijkheden? Analisten van Capital Group helpen een handje. 

Zij wijzen vier vijvers aan om in te vissen met in iedere categorie ook een bedrijf ter inspiratie.

1. Gevestigde namen en marktleiders

De volwassen financiële bedrijven vormen de eerste categorie. Zij gebruiken technologie om hun bedrijfsmodel te verbeteren en te zorgen dat ze voor blijven op de concurrentie. Vaak zitten deze ondernemingen in een winner takes all-sector, waarbij sterke netwerken en schaalvoordelen belangrijk zijn.

Capital Group noemt Mastercard als voorbeeld. "Het bedrijf speelt op meerdere groeitrends in, zoals de verschuiving van cash naar digitaal betalen en online shoppen en e-commerce. Ook boren ze nieuwe kanalen aan, waaronder business to business (B2B), peer to peer (P2P) en business-to-consumer (B2C)."

2. Dataproviders en softwarebedrijven

Deze ondernemingen helpen de bedrijven in de eerste categorie om de processen te automatiseren en klanten te binden. Het belang van IT- en dataleveranciers neemt uiteraard steeds verder toe, omdat hun diensten en producten onmisbaar zijn. 

London Stock Exchange Group (LSE) wordt als voorbeeld van kansrijk bedrijf in deze groep genoemd. "Na de overname van dataprovider Refinitiv werd de London Stock Exchange Group wereldleider op het gebied van datafeeds voor de financiële markten. Deze sector groeit met meer dan 10% per jaar", schrijven de analisten.

Wat LSE in de kaart speelt, is het feit dat datafeeds voor een stabiele inkomstenstroom zorgen, en dat het veranderen van aanbieder kostbaar en complex is. De inkomsten zijn dus zeer voorspelbaar, en dat is waar beleggers van houden. 

3. Digital native challengers

Dit zijn de uitdagers in de markt. Het zijn de snelle, digital first-bedrijven die de gevestigde namen op de hielen zitten met begrijpelijke producten en een naadloze klantervaring. Ze beginnen vaak met een eenvoudig product, maar doorgaans is op lange termijn wel het doel om een completer pakket van financiële producten aan te bieden.

"PayPal is een van de grootste peer-to-peerbetalingsbedrijven ter wereld en verbindt 360 miljoen consumenten en 31 miljoen ondernemingen. Hoewel P2P-betalingen de kernactiviteit van PayPal zijn, vertakt het bedrijf zich verder in nieuwe financiële producten en diensten, zoals zijn onlangs gelanceerde 'koop-nu-betaal-later'-oplossing Pay Later. Ook biedt het bedrijf nieuwe functies waarmee gebruikers transacties kunnen doen met digitale valuta's."

Een onderneming die eventueel ook interessant zou zijn is de Nederlandse betalingsverwerker Adyen. IEX-analist Martin Crum zegt hierover: "De cijfers over H1 waren sterk en het bedrijf maakt de hoge groeiverwachtingen waar. Dat is nodig ook, om de relatief hoge waardering te rechtvaardigen. Er is nog geen reden het aandeel van de hand te doen."

4. Financiele diensten als extra

Tot slot bedrijven die in essentie niet financieel zijn, maar hun waarde kunnen vergroten door bijvoorbeeld financiële producten en diensten aan hun platformen toe te voegen. Dat kunnen bijvoorbeeld bedrijven in de detailhandel of sociale media zijn. Op die manier kunnen zij de klantenbinding vergroten of nieuwe inkomstenstromen aanboren.

De analisten van Capital Group wijzen Sea Ltd, een techconglomeraat uit Singapore, aan als voorbeeld. Het werd opgericht in 2009 en richtte zich aanvankelijk op mobiele games, maar is razendsnel uitgegroeid tot een toonaangevend platform voor e-commerce en digitale betalingen in Zuidoost-Azië. 

Het Nederlandse CM.com zou ook een optie kunnen zijn. IEX-analist Niels Koerts is enthousiast over dit bedrijf, dat de betalingen voor tickets voor evenementen regelt, maar ook de horecabetalingen tijdens dat evenement. Verder zijn ze bekend van de automatisch verstuurde SMS'jes als afspraakherinnering. Volgens Koerts heeft het bedrijf alles in zich om een parel op de beurs te worden. "Het groeipotentieel is hoog en de waardering laag. Pas wel op, want er kleven bovengemiddelde risico's aan dit aandeel."

Zie ook: Crypto's als wettig betaalmiddel? Zet in op deze aandelen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht