Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
2 aantrekkelijk gewaardeerde Europese aandelen

2 aantrekkelijk gewaardeerde Europese aandelen

Iedere maand bekijkt Morningstar welke wereldwijde aandelen het aantrekkelijkst gewaardeerd zijn. De lijst wordt samengesteld uit de Morningstar Global Large-Mid Cap Pick List, dus het kunnen zowel largecap- als midcapaandelen zijn. Deze keer vinden we twee interessante Europese namen in de selectie.

De lijst is niet bedoeld als modelportefeuille, benadrukt Morningstar, maar meer als inspiratie en ‘ideeëngenerator’ voor beleggers die op zoek zijn naar kansrijke bedrijven, verdeeld over verschillende sectoren.

Als we kijken naar de waarderingen van de gehele lijst, dan noteren de bedrijven tegen een korting van gemiddeld 31% ten opzichte van de Fair Value. Defensieve consumentengoederen vormen de goedkoopste sector, met een korting van 47%.

We pikken echter twee interessante namen uit de sector cyclische consumentengoederen, te weten Just Eat Takeaway en Volkswagen.

Just Eat Takeaway

De Nederlandse maaltijdbezorger krijgt een Morningstar-rating van vijf sterren. Het bedrijf beschikt over concurrentievoordeel, zij het beperkt (narrow). Op dit moment koerst Just Eat rond de 65,70 euro, maar Morningstar hanteert een Fair Value van 152 euro.

Peter Schutte, analist bij de IEX Beleggersdesk, is positief over het aandeel, maar ziet ook de risico’s toenemen. “De tanende ordergroei baart wel wat zorgen. De nieuwe aanwinst Grubhub wist het afgelopen kwartaal slechts 3% meer orders in de wacht te slepen. Op de beleggersdag op 21 oktober zullen we wellicht meer horen over het toekomstig winstmodel.”

Volkswagen AG

Ook de Duitse autobouwer Volkswagen AG krijgt een vijf sterren-rating van Morningstar. Het heeft geen duidelijk concurrentievoordeel (none). Het aandeel koerst rond de 198 euro, maar Morningstar heeft een Fair Value van 340 euro.

IEX-analist Martin Crum wijst erop dat Volkswagen dit jaar goed presteert. "De resultaten over het eerste halfjaar waren stevig, terwijl de marktomstandigheden lastig waren. Toch blijft de koers momenteel achter, wat onder andere te maken heeft met het aanhoudende chiptekort, waar autofabrikanten behoorlijk last van hebben."

Crum noemt de koersreactie echter wat overtrokken en vindt dat Volkswagen een hogere waardering verdient. "Het blijft onze sectorfavoriet."

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Lees meer: 3 Europese dividendaandelen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht