Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
De ruimte in: Captain Kirk tegen Prince William

De ruimte in: Captain Kirk tegen Prince William

Het komt niet vaak voor dat een Britse royal zich uitspreekt over een politiek beladen thema als de ruimtevaart. En het komt net zo zelden voor dat hij een felle reactie krijgt van een ster.

Prince William, de Britse troonopvolger na Charles, had de eer in een televisie-interview waarin hij harde kritiek uitte op de ruimtereizen van Jeff Bezos, Elon Musk en Richard Branson.

Zelf heeft William geen enkele behoefte een keer mee te vliegen. Hij maakt zich zorgen over de milieukosten, en dan met name de CO2-uitstoot. Bovendien, zo zei hij: "De wereld heeft dit soort slimme mensen nodig om déze planeet te redden, niet om op zoek te gaan naar een andere plek om te leven."

USS Enterprise

William Shatner, alias Captain James T. Kirk van ruimteschip USS Enterprise, tikte de prins vervolgens op de vingers.

"William is een leuke, aardige en ontwikkelde man, maar hij begrijpt er niks van. Het hele idee achter deze reizen is niet om te kunnen zeggen Joehoe, kijk mij eens in de ruimte. Waar het om gaat, is dat met dit soort reizen kleine stapjes worden gezet richting het verplaatsen van vervuilende industrieën naar de ruime."

Investeringen in de ruimtevaart

Blue Origin, Virgin Galactic (Branson) en SpaceX (Musk) zijn de bekendste bedrijven, maar er is nog een hele trits andere. Het bedrijf Space Capital maakte een overzicht, waar CNBC verslag van deed.

De particuliere investeringen in ruimtevaartbedrijven bereikten in het derde kwartaal een record van 3,9 miljard dollar. Het totaal voor dit jaar is nu 10,3 miljard dollar, daarmee het record brekend van vorig jaar (9,8 miljard dollar).

Een groot deel van dat kapitaal is via een SPAC opgehaald, bijvoorbeeld door Rocket Lab, Spire Global, Black Sky, Momentus en Redwire. De twee grootste deals het laatste kwartaal waren de privatisering van Orbcomm voor 1,1 miljard dollar en OneWeb dat 550 miljoen dollar ophaalde bij beleggers. 

Raketten en satellieten

Anderson onderscheidt drie soorten investeringen: in infrastructuur, in distributie en in toepassing. Het gros van de bedrijven zit nu nog in de eerste groep. Het gaat daarbij hoofdzakelijk om bedrijven die de raketten bouwen of satellieten.

In totaal heeft Space Capital 1654 ruimtebedrijven op de radar die samen 231,2 miljard dollar aan kapitaal hebben opgehaald sinds 2012.

The final frontier

Shatner is tot nu toe de oudste man die ooit in de ruimte was. Vorige week mocht hij op 90-jarige leeftijd mee met een van de Blue Origin-raketten van Amazon-oprichter Bezos.

Het is de vraag of een 90-jarige acteur met zijn ruimtereis iets bijdraagt aan het redden van de aarde, of dat hij gewoon gebruikt wordt voor een Amazonreclame. Een ding is zeker: “Space travel is hot as hell."

 Lees ook: 3 manieren om in de ruimte te investeren

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht