Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Unilever heeft pricing power, maar hoe lang nog?

Unilever heeft pricing power, maar hoe lang nog?

In deze tijden van torenhoge grondstofprijzen en oplopende inflatie kent u vast het devies: ga voor bedrijven die hogere kosten kunnen doorberekenen aan hun klanten, ofwel bedrijven met prijszettingsvermogen. Unilever hoort in dit rijtje, maar voor hoe lang nog?

Het bedrijf kwam vanmorgen met een trading update, waaruit bleek dat de omzet hoger uitviel dan verwacht. "Dat is het goede nieuws", zegt Martin Crum van de IEX Beleggersdesk. "Het slechte nieuws is dat dit tot stand is gekomen dankzij hogere prijzen en niet dankzij hogere volumes. Die liepen namelijk terug."

Overstappen naar B- en C-merken

Dit betekent dat Unilever op dit moment goed in staat is de gestegen grondstofkosten door te berekenen aan consumenten. Volgens Crum is het maar de vraag of dit zo blijft. "Consumenten zijn erg prijsgevoelig en wijken bij oplopende prijzen uit naar B- en C-merken."

"Zolang het concern de volumedaling ruimschoots kan compenseren, is er weinig aan de hand. Maar dit is pas het begin van de oplopende inflatie. De weerstand onder consumenten tegen hogere prijzen zal gaan toenemen, en het is onwaarschijnlijk dat Unilever ongestraft de prijzen kan blijven verhogen."

'Wordt nog hele kluif'

Wat ook niet meehelpt in dit verhaal is dat Unilever 60% van de omzet behaalt in opkomende markten, en die landen zijn juist extra gevoelig voor oplopende grondstofkosten. "Het zal voor Unilever nog een hele kluif worden om de stijgende kosten te blijven doorberekenen."

Lees ook: 'Tegenwind doet niets af aan goede vooruitzichten Unilever'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht