Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Europese techbedrijven steeds meer in trek bij Amerikaans durfkapitaal

Europese techbedrijven steeds meer in trek bij Amerikaans durfkapitaal

Steeds meer vooraanstaande Amerikaanse durfinvesteerders richten de blik op Europa in hun zoektocht naar interessante techbedrijven en start-ups, meldt CNBC.

Verschillende Europese techbedrijven zagen hun waarderingen de lucht in vliegen sinds de coronapandemie. Hopin, een platform voor online events, bestaat nog maar 2 jaar en is nu al bijna 8 miljard dollar waard. En het Zweedse fintechbedrijf Klarna, dat betaaldiensten aanbiedt voor online shoppers, werd onlangs op 46 miljard dollar gewaardeerd.

Op zoek naar de volgende ASML of Spotify

Amerikaanse durfinvesteerders nemen ook steeds meer mensen in Europa aan, om in de regio op zoek te gaan naar de volgende ASML of Spotify. De Nederlandse chipmachinefabrikant ASML is, te midden van het schreeuwende chiptekort, inmiddels al 330 miljard dollar waard op de beurs.

Zie ook: ASML in top 10 grootste techbedrijven ter wereld

Hoewel het Europa nog altijd aan een techkolos van de omvang van bijvoorbeeld een Apple of Amazon ontbreekt, zijn er wel steeds meer bedrijven die tientallen of zelfs honderden miljarden waard zijn. Volgens sommigen is het slechts een kwestie van tijd voordat Europa een technologiebedrijf voortbrengt dat net zo groot is als sommige Amerikaanse of Aziatische techreuzen.

Europa klimt op

"De consensus is verschoven van het idee dat Europa een vergeten hoekje in de techwereld is, naar het idee dat de regio opklimt richting een wereldwijde speler met interessante bedrijven in verschillende sectoren", zegt investeerder Hussein Kanji van Hoxton Ventures tegen CNBC. Hij wijst daarbij op Spotify, Klarna, de nieuwe online bank Revolut en het Britse IT-bedrijf Darktrace, dat gespecialiseerd is in cybersecurity.

"Iedereen die er toe doet, opent wel een kantoor in Londen of kijkt naar kansen in Europa", aldus Kanji. Groot-Brittannië lijkt de winnaar in dit verhaal, ondanks dat het niet meer bij de Europese Unie hoort. 

Hij voegt eraan toe dat drie vierde van de succesvolle techondernemingen in Europa al geld ophalen uit Amerika. "Europese tech wordt gedomineerd door Amerikanen op zoek naar interessante investeringen, net zoals de zakenbanken en de Londense City grotendeels gedomineerd worden door Amerikaanse bedrijven."

'Fysiek aanwezig zijn is het beste'

Matt Miller is partner bij Sequoia Capital, een van de bekendste durfkapitaalbedrijven ter wereld, dat al meer dan tien jaar in Europese bedrijven investeert. Volgens hem werkt het goed om daadwerkelijk fysiek aanwezig te zijn in de regio.

"Het helpt ons om sneller te schakelen en gas te geven. Ik zat een week per maand in Londen, maar dan kun je nog niet zoveel doen als je wilt. Als het gaat om het vroeg opsporen van kansen, denken wij dat het een verschil maakt als je ook echt op het continent bent."

Lees ook: Winnaars in fintech

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht