Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Kleine veranderingen kunnen markten vrij snel laten flippen'

'Kleine veranderingen kunnen markten vrij snel laten flippen'

Waar gaat het het aankomende jaar naar toe met de financiële markten? NN Investment Partners zette tijdens de outlookpresentatie voor 2022 drie scenario’s uiteen, maar waarschuwde meteen dat kleine gebeurtenissen de markten vrij snel kunnen laten flippen van de ene naar de andere.

De outlookbijeenkomst vond voor het eerst sinds corona weer fysiek plaats in Amsterdam. Ewout van Schaik, Head of Multi Asset, legde uit dat NN IP uit gaat van een basisscenario voor 2022, waarbij centrale banken voorzichtig de steun afbouwen, de inflatie tijdelijk is en de situatie rondom het virus verder normaliseert. 

Grillig

"Maar dat kan zomaar veranderen in de richting van een van de twee alternatieve scenario’s die we hebben geschetst. Bij de ene loopt de inflatie sneller op dan gedacht, wat zorgt voor een paniekreactie bij de centrale banken, omdat ze te lang hebben gewacht. De markten reageren hier gestresst op en de Amerikaanse economie koelt af. Bij het tweede alternatieve scenario zien we stagnatie, een daling van de inflatie en nieuwe oplevingen van het virus."

Van Schaik stelt dat de waarschijnlijkheid van het basisscenario veel lager is dan normaal. "We zien meer volatiliteit en snelle verschuivingen van het ene naar het andere scenario. Van die grilligheid hebben we al een beetje geproefd. Eerst was het waarde, dan weer groei waar we moesten zijn. Die snelle reversals zullen we meer gaan zien."

Voorzichtig optimistisch

De toon van de expert is toch voorzichtig optimistisch. Hij stelt dat bij het basisscenario ook een sterke economische groei begin volgend jaar hoort.

"En die zal nog wel doorzetten in de loop van het jaar. Economieën heropenen zich verder en dat is een rugwind die nog wel even aanhoudt. Ook aan de consumentenkant ziet het er goed uit, die hebben nog genoeg spaargeld. Vergeet ook niet dat veel bedrijven nog gewoon gezond zijn en weer kunnen gaan investeren. Ook de sterke arbeidsmarkt helpt mee. Dat geeft allemaal vertrouwen."

De problemen zijn echt

Minder zonnig zijn natuurlijk de disrupties in de aanvoerketen. "In het VK zag je al dat bedrijven tegen de grenzen aan liepen. Er is een groot tekort aan vrachtwagenchauffeurs. De problemen zijn echt, en zullen nog wel even aanhouden."

Van Schaik zoomt even uit en wijst erop dat de wereldeconomie vóór corona zeer efficient was, een goed geoliede machine die scherp aan de wind zeilde. "En als er dan een disruptie komt, in dit geval in de vorm van corona, loopt het ook meteen helemaal in de soep. Niet alleen is de aanbodkant verstoord, maar ook de arbeidsmarkt. Veel mensen, vooral in de VS, zijn in andere sectoren gaan werken. Hoe dit allemaal gaat uitpakken weet niemand precies, maar het is naïef om te denken dat het begin 2022 is opgelost."

Positief over Europese aandelen

Wat betreft aandelen ziet de expert wel redenen om positief te blijven en dat zijn de bedrijfswinsten. "De verwachtingen voor de winstcijfers liggen op 8 à 9%, maar dat moet wel naar de double digits kunnen gaan." Hij erkent dat de waardering van aandelen hoog is. "Maar je kunt niet zeggen dat aandelen gevaarlijk duur zijn."

Hij verwacht een herwaardering van klassieke Europese dividendbedrijven. "Wij denken dat Europese aandelen het sinds lange tijd eindelijk eens echt beter gaan doen. We zien een mooie winstgroei in 2021 en 2022, waarbij het Europese herstelfonds een steun in de rug is."

Lees hierna: 2 aantrekkelijk gewaardeerde Europese aandelen

Lucia Rodenburg is redacteur bij Belegger.nl/Beursduivel.be en IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht