Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Olieprijs richting de 100 dollar per vat'

'Olieprijs richting de 100 dollar per vat'

De olieprijzen zullen verder stijgen, ondanks het feit dat de VS miljoenen vaten olie uit hun strategische reserves vrijgeven in een poging de olieprijs omlaag te krijgen.

Dat schrijft Saheli Roy Choudhury op CNBC. Volgens analisten kan de olieprijs verder stijgen richting 100 dollar per vat.

Belangrijkste punten uit dit artikel

  • De olieprijzen zijn dit jaar met meer dan 50% gestegen, waarbij de vraag het aanbod overtreft, aangezien meer landen hun economieën weer opstarten na lockdowns en beperkingen
  • De olieprijzen kunnen doorstijgen ondanks dat de VS de strategische reserves aanspreekt
  • De zet van Biden kan leiden tot een conflict met de Opec+

Doet Biden het voor de bühne?

De olieprijs bleef stijgen nadat president Biden meedeelde dat hij de oliereserves van de VS gaat inzetten om de prijzen in bedwang te houden. "Het gaat niet werken, simpelweg omdat er niet genoeg strategische reserves zijn om de prijs te manipuleren," zei Stephen Schork, redacteur van het Schork Report. Strategische oliereserves zijn er alleen om kortdurende, onverwachte onderbrekingen in de aanvoer te compenseren.

In de markt leeft de verwachting dat de olieprijs oploopt tot 100 dollar per vat. Schork denkt dat dit al in het eerste kwartaal van komend jaar kan gebeuren, vooral als er een koude winter op het noordelijk halfrond is.

Lees ook: Olie naar 100 dollar? El-Erian denkt van niet

De olieprijzen zijn dit jaar met meer dan 50% gestegen, omdat de vraag groter is dan het aanbod nu meer landen de lockdowns en beperkingen van de pandemie te boven komen en het vliegverkeer weer aantrekt. De prijs voor een vat Brent-olie steeg in oktober boven de psychologische drempel van 80 dollar per vat en bleef daarna rond dat niveau.

100 miljoen vaten: een druppel

De Amerikaanse president Biden kondigde dinsdag aan dat de VS 50 miljoen vaten uit de reserves zullen vrijgeven als onderdeel van een wereldwijde inspanning om de snelle stijging van de brandstofprijzen tot bedaren te brengen. De VS staan hierin niet alleen. China, India, Japan, Zuid-Korea en het Verenigd Koninkrijk doen ook mee, in een gezamenlijke poging de opmars van de olieprijs te stuiten.

Schork verwacht dat de landen gezamenlijk zo’n 100 miljoen vaten op de markt brengen. Dat is genoeg om één dag aan de wereldwijde vraag te voldoen. Die is gestegen van 92,42 miljoen vaten per dag in 2020 naar 97,53 miljoen vaten olie dit jaar. De verwachting is dat de vraag verder aantrekt tot 100,88 miljoen vaten in 2022.

Wanhopige poging

De reactie van de olieprijs op de stap van Biden maakt duidelijk dat de markten niet onder de indruk waren van de gecoördineerde vrijgave van strategische oliereserves. Schork is kritisch: hij verwacht dat we over een maand eerder hogere dan lagere prijzen zullen zien. Volgens hem zou Biden de Amerikaanse (schalie)olieproducenten moeten vragen om de productie op te voeren. Dat zet veel meer zoden aan de dijk.

VS versus Opec+

Biden kwam tot zijn noodsprong nadat de Opec+ had besloten om niet meer olie op te pompen, ondanks de stijgende olieprijzen en de druk vanuit de VS. De olieproducerende landen hielden vast aan hun productieafspraken en komen volgende maand opnieuw bijeen.

De actie kan verkeerd uitpakken, waarschuwen analisten. Grootschalige verkoop van voorraden voordat de OPEC+ bijeenkomt kan een tegenreactie uitlokken. Volgens de analisten kan een conflict leiden tot ontwrichtende volatiliteit en onzekerheid in de markt. Daar zijn de consumentenprijzen niet bij gebaat, zeker niet in de huidige omstandigheden waarin de economieën de gevolgen van de pandemie te boven proberen te komen.

Lees ook: 7 aandelen voor wie 100 dollar per vat ook nog wel ziet gebeuren