Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Fidelity: Grote kans op zachte landing aandelen

Fidelity: Grote kans op zachte landing aandelen

Dat er een landing ophanden is, daarover zijn de meeste beleggingsexperts het wel eens, maar wordt het een harde of een zachte? Het ziet er nu naar uit dat we een zachte landing kunnen verwachten, maar er zijn er genoeg risico’s die roet in het eten kunnen gooien. Daarom is een robuuste portefeuille met kwaliteitsaandelen key.

Dat zegt Romain Boscher, Global CIO Equities bij Fidelity International, in de outlook voor 2022.

Hij wijst erop dat het bijzonder sterke economische herstel dat we het afgelopen jaar zagen, wel moest afzwakken. "Het keerpunt is bereikt en dat zal doorzetten in 2022. Maar als ik de balans opmaak, is de kans op een zachte landing groter dan op een harde landing."

Tijdelijke of blijvende tegenwind?

De grootste risico’s zijn bekend: tragere winstgroei, hogere inflatie en de verstoringen in de aanvoerketen, om van de nieuwe omikronvariant van het virus nog maar te zwijgen. Boscher voegt daar nog de hoge schuldenniveaus en strengere regulering in China aan toe.

"Sommige risico’s zijn tijdelijk, terwijl andere misschien wel structurele tegenwinden gaan vormen. De sterke vraag naar bepaalde goederen en de supply chain-bottlenecks zijn bijvoorbeeld tijdelijk, maar looninflatie en klimaatbeleid zijn langetermijnfactoren."

'Virus blijft bij ons'

Volgens de expert zal Covid-19 een molensteen om de nek van de groei blijven. "De vaccins zijn effectief als het gaat om het voorkomen van ziekenhuisopnames, maar niet om het voorkomen van besmettingsgevallen. Het is duidelijk dat het virus bij ons blijft."

Boscher is niet zo bang voor renteverhogingen, omdat die heel geleidelijk gaan. “We verwachten verhogingen in de loop van 2022, maar dit moet niet zo’n groot probleem zijn voor aandelen. We zullen nog lange tijd in een lage rente-omgeving zitten.”

Voorproefje van correctie

De risico’s zitten meer bij de hoge waarderingen, waardoor we kwetsbaar worden voor een correctie. Een voorproefje zagen we afgelopen vrijdag al.

Als het gaat om duurzaamheid is het volgens Boscher niet slim om de olie- en gassector helemaal aan de kant te schuiven. "Beleggers die de namen in de sector kiezen die de beste papieren hebben om de transitie naar net zero te maken, halen daar voordeel uit. Grote investeerders kunnen invloed uitoefenen op de corporate behavior van bedrijven. Dat is beter dan het compleet mijden van een sector."

Welke aandelen?

Hoewel Fidelity dus een zachte landing voor aandelen verwacht, is het volgens de vermogensbeheerder wel slim om een robuuste portefeuille te hebben, met kwaliteitsaandelen en niet te veel blootstelling aan China. Namen die erg sterk afhankelijk zijn van groei en hoog gewaardeerd zijn, kunnen we beter mijden. 

"Binnen waardeaandelen hebben we een voorkeur voor cyclische en industriële bedrijven. Kijk wel uit met bankaandelen. Ze kunnen te maken krijgen met extra wanbetalingen als de rente stijgt en bovendien is de reële rente nog steeds negatief."

Zie ook: Invesco: Zonnig 2022 voor aandelen