Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
7 aandelen om aan te haken bij de grondstofrally

7 aandelen om aan te haken bij de grondstofrally

Beleggers in energie- of grondstofgerelateerde aandelen hebben het enorm goed gedaan. Dat leek vorig jaar heel anders: de grondstoffenprijzen kelderden en de vooruitzichten leken somber.

We zijn nog geen twee jaar verder en alles ziet er anders uit. In plaats van een overschot in aanbod, is er sprake van een hoge vraag, een inflatoire omgeving en problemen in de aanbodketen.

Met een koude winter voor de deur is de vraag naar energieaandelen groot, en die presteren prima nu de prijs van ruwe olie een vlucht heeft genome: olieconcerns profiteren van de hogere prijzen.

Het blijft niettemin belangrijk selectief te zijn. Chris MacDonald selecteert voor InvestorPlace zeven toppers.

Shell

Shell is een van de grootste energiebedrijven ter wereld, en volgens MacDonald een topper voor beleggers die op zoek zijn naar stabiele blootstelling aan energie. De focus ligt op Europa, maar Shell is ook actief in Noord-Amerika, Europa, Afrika, Azië en Oceanië.

Helaas heeft Shell, net als sommige andere bedrijven op deze lijst, niet volledig kunnen profiteren van de recente rally. De aandelenkoers ligt nog altijd fors onder het hoogtepunt van voor de pandemie. Het dividendrendement bedraagt zo’n 3,8%. Wel staat het bedrijf onder druk om de CO2-uitstoot te verminderen en werkt het daar hard aan. MacDonald ziet Shell als een aantrekkelijke middellangetermijnbelegging.

Chevron

Chevron is een andere oliereus die gewild is bij beleggers en Warren Buffett tot zijn aandeelhouders mag rekenen. En als Buffett er wat in ziet, dan zet dat andere beleggers ook aan het denken.

Chevron is inderdaad een juweeltje, vindt MacDonald. Het is het op één na grootste oliebedrijf in de VS, met een breed pallet aan activiteiten. Dat maakt Chevron extra aantrekkelijk in een inflatoire omgeving, waar beleggers zoeken naar manieren om te profiteren van stijgende prijzen over de hele waardeketen.

De laatste cijfers duiden op groei. Chevron biedt een aantrekkelijk dividendrendement van 4,8%. Het lijkt erop dat Buffett een goede keuze heeft gemaakt.

BP

Een andere grote naam onder de wereldwijde energiereuzen is BP. Dagelijks produceert het zo’n 1,9 miljoen vaten olie. Het is een bedrijf met tal van upstream-, midstream- en downstreamactiviteiten, en het voert de productie op - zaken die de aandeelhouders ten goede komen.

BP zet ook in op groene energie: het wil 5 GW operationeel hebben tegen 2030 (Shell: bijna 7 GW). Het dividendrendement bedraagt 4,9%; BP is aantrekkelijk voor wie op zoek is naar groei en naar inkomsten voor de lange termijn.

TotalEnergies

TotalEnergies is Frans en is een van de grootste raffinagebedrijven in Europa. Het is niet alleen actief in olie, maar ook in chemicaliën. De upstreamportefeuille van TotalEnergies zorgt voor stabiliteit binnen de waardeketen van het bedrijf. Daardoor liggen de marges van het bedrijf doorgaans hoger dan bij Europese sectorgenoten.

TotalEnergies investeert volop in geavanceerde technologie, wat helpt om de marges te verhogen. Het dividendrendement bedraagt een indrukwekkende 6,6%. Voor langetermijnbeleggers is dit een goede optie om te overwegen, vindt MacDonald.

Petroleo Brasileiro

Van Frankrijk gaat MacDonald naar het Braziliaanse olie- en gasbedrijf Petroleo Brasileiro. Het energiebedrijf van de Braziliaanse overheid is actief met 13 raffinaderijen, onshore en offshore olie-exploratie en -ontwikkeling. De gecombineerde productiecapaciteit bedraagt zo’n 2,2 miljoen vaten per dag.

Petroleo Brasileirois een van de belangrijkste leveranciers van aardolieproducten in Latijns-Amerika, een snelgroeiend gebied met veel potentieel. De resultaten overtroffen de verwachtingen.

Apache Corporation

Een iets kleinere speler uit de VS is Apache. Het aandeel is zeker opgekrabbeld sinds het dieptepunt van de pandemie, maar het heeft nog een lange weg te gaan om terug te keren naar de koersen van voor de pandemie. Dat potentieel maakt het aandeel interessant voor waardebeleggers.

Apache is actief in ruwe olie, aardgas en LNG. Daarmee heeft het een brede blootstelling aan de grondstoffenrally. Bovendien is Apache ook geografisch breed gespreid. Recent heeft het bedrijf nieuwe bronnen aangeboord, bijvoorbeeld voor de kust van Suriname. Dat zijn katalysatoren die het aandeel aantrekkelijk maken voor groeibeleggers.

Apache verhoogde recent het dividend en MacDonald denkt dat er nog meer dividendverhogingen in het verschiet liggen. Het is een aandeel met opwaarts potentieel.

National Fuel Gas

De lijst eindigt met een andere Amerikaanse speler, National Fuel Gas: een gediversifieerd energiebedrijf dat zich richt op exploratie, opslag en levering van aardgas. Exploratie en productie is goed voor bijna de helft van de winst.

De pandemie heeft de aardgasmarkt nauwelijks geraakt. Door krapte zijn de prijzen fors gestegen, waar het aandeel van profiteert. Het dividendrendement bedraagt zo’n 3,2%, en zal stijgen naarmate de inkomsten en cashflow verbeteren. MacDonald vindt NFG een aandeel om zeker in de gaten te houden.

Lees ook: Van fossiel tot duurzaam: 7 veelbelovende energieaandelen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht