Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Van dit aandeel is Charlie Munger fan
Beeld: Nick Webb CC-BY-2.0

Van dit aandeel is Charlie Munger fan

De markten zijn nu gekker dan tijdens de dotcom-bubbel van eind jaren ’90, zegt beleggingsveteraan Charlie Munger, de rechterhand van Warren Buffett. Hij vindt de waarderingen van de aandelenmarkten en bedrijven niet in lijn met de realiteit. Wel is er een aandeel waar hij bijzonder over te spreken is.

Dit zei hij tijdens de Sohn Hearts & Minds Investment-conferentie in Sydney, schrijft Australian Business Review. "Sommige waarderingen waren tijdens de internetbubbel hoger, maar toch vind ik dit een gekkere markt."

Hij wees erop dat veel Amerikaanse bedrijven worden verhandeld voor 35 keer de winst, waardoor het voor de gewone belegger lastig is geld te verdienen. “De hoge prijzen die betaald worden voor goede bedrijven maken het moeilijk om rendement te maken.”

Fan van Costco

Op bedrijfsniveau is Munger te spreken over retailgigant Costco, dat wereldwijd meer dan 600 zelfbedieningswarenhuizen exploiteert, die alleen toegankelijk zijn voor leden. 

"Het idee van trouwe leden in plaats van klanten is het geheim van Costco. Daarnaast kan het concern de prijzen laag houden doordat het heel groot kan inkopen. Ik denk dat het uiteindelijk een enorme internetspeler wordt. Het is voor andere bedrijven bijzonder lastig om daar tegenop te boksen”, zei hij. "Het is fijn dat Costco er is", voegde hij er aan toe. Opvallend is dat Berkshire Hathaway een belang heeft in Amazon, maar niet in Costco.

Ook sprak hij over de Chinese elektrische auto-maker BYD (lees hier meer over het automerk) dat hij 'een van de beste bedrijven ter wereld' noemde.

'Cryptovaluta hadden nooit uitgevonden moeten worden'

Stukken minder enthousiast was hij over cryptovaluta. "Die hadden nooit uitgevonden moeten worden." Hij vindt het een goede zaak dat China ze verboden heeft. "Mijn land heeft de fout gemaakt om dat niet te doen. Ik verdien graag geld door dingen aan mensen te verkopen waar ze beter van worden, niet waar ze slechter van worden. De makers van cryptovaluta denken niet aan de klant, alleen aan zichzelf.”

Bekijk ook: De beleggingslessen van Charlie Munger

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht