Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Tesla is nog steeds goedkoop'

'Tesla is nog steeds goedkoop'

Waar sommige analisten er heilig van overtuigd zijn dat Tesla fors overgewaardeerd is, denkt Gary Black, manager van de Future Fund Active ETF, er anders over. De fabrikant van elektrische auto’s is met een weging van ruim 10% de belangrijkste positie binnen de ETF.

De koers van het aandeel is vervijftienvoudigd in de afgelopen twee jaar. Het bedrijf is nu al meer dan een biljoen dollar waard. Afgaande op reguliere maatstaven is Tesla bijzonder duur. Er staat nu zo’n 1000 dollar op de borden, bijna 120 keer de verwachte winst over 2022.

Maar volgens Gary Black, voormalig hoofd beleggingen bij Goldman Sachs, is Tesla nog steeds een koopje voor langetermijninvesteerders. Hij houdt naar eigen zeggen wel van 'controversiële' aandelen. 

Kan Tesla marktaandeel behouden?

"De vraag is of Tesla marktaandeel kan behouden nu elektrisch rijden wereldwijd steeds meer gemeengoed wordt." Black verwacht dat nieuwe producten kunnen bijdragen aan het uitbreiden van marktaandeel. 

Denk aan de Cybertruck, die eind 2022 verwacht wordt, en een compact model Tesla, dat in 2023 op de markt komt. Ook het openen van nieuwe fabrieken en een verhoogde productie in bestaande fabrieken moeten meehelpen.

EV-volumes.com verwacht dat Tesla in heel 2021 zo’n 4 miljoen EV’s zal verkopen. Als dat in dit tempo doorgaat, zal het marktaandeel rond de 19,3% uitkomen.

Black denkt dat de adoptiegraad van elektrische auto’s in 2021 zal stijgen naar 6%, vanaf 3% in 2020, en dat dit zal doorzetten naar 30% in 2025. Ondertussen groeit het marktaandeel van Tesla naar 21%, voorziet hij.

Vier belangrijke ingrediënten 

Maar buiten de cijfers om wijst Black op vier belangrijke ingrediënten als het gaat om elektrisch rijden: de batterijrange, prestaties, technologie en veiligheid. "De concurrentie is nu heel fel op batterijrange, maar wat betreft performance en technologie is Tesla ver voor op de concurrentie. Daarnaast heeft Tesla het hoogst aantal snellaadstations."

Ook onze techanalist Paul Weeteling blijft, ondanks de torenhoge waardering, optimistisch gestemd over Tesla op de lange termijn. Hij sluit aan bij de mening van Black dat Tesla ver voor ligt op de rest.  

'Aantrekkelijk gewaardeerd'

"Volgend jaar belooft opnieuw een absoluut recordjaar te worden nu elektrisch rijden echt aanslaat bij de consument", schrijft hij in zijn laatste update.

"De voorsprong op het gebied van batterijtechnologie, productieprocessen, kunstmatige intelligentie en robotisering in combinatie met wat het bedrijf al heeft waargemaakt, overtuigt en rechtvaardigt de hoge waardering. Zo bezien is Tesla nog altijd aantrekkelijk gewaardeerd."

Lees meer: 'Tesla naar 3000 dollar in 2025'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht