Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Dividendaandelen als bescherming tegen inflatie

Dividendaandelen als bescherming tegen inflatie

Beleggers hebben in 2021 een sterk herstel van de dividenduitkeringen gezien, nadat bedrijven aan het begin van de coronacrisis nog een hand op de knip hielden. Maar er zijn in dit nieuwe jaar meer redenen om voor dividend te kiezen.

Dividend is vandaag de dag belangrijker dan ooit, zo stellen analisten van Citi Global Wealth Investments. 

Als reden daarvoor dragen zij de enorm lage rentes aan. Onlangs koerste de Amerikaanse tienjaarsrente nog rond een niveau van 1,46%, beduidend lager dan de ruim 2% halverwege 2019. In Nederland is de tienjaarsrente nog altijd negatief.

Vooral voor obligatiebeleggers is het (wederom) een moeilijk jaar geweest. "We hebben de snelste, scherpste terugval van de wereldeconomie gezien, maar ook het snelste herstel in de geschiedenis", aldus chief investment officer David Bailin van Citi in gesprek met zakenblad Barron’s. "Inmiddels zijn we op een punt gekomen, waar we normaal pas over 2,5 tot 3 jaar zouden zijn na een economische neergang."

Wat te doen?

Met de huidige lage rentes zijn de keuzes die obligatiebeleggers moeten maken volgens Bailin lastig. Hoewel de Amerikaanse centrale bank de steunmaatregelen terugschroeft en verwacht op korte termijn de beleidsrente (meerdere malen) te verhogen, is de verwachting dat de rentes nog een tijd erg laag blijven. In Europa is de Europese Centrale Bank er nog helemaal niet aan toe om de rentes te verhogen. 

Bailin ziet dat veel klanten nog grote cashposities hebben. Hij noemt dat geen sterke strategie, vooral als de inflatie nog langere tijd zo hoog blijft als nu. 

Een collega van Bailin, strateeg Scott Chronert, verwacht geen grote koerswinsten voor de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 in 2022. Zeker niet in verhouding met het rendement van meer dan 23% van afgelopen jaar.

Kansrijke sectoren

Dit maakt de keuze voor dividendaandelen des te belangrijker volgens Chronert. Hij verwacht dat de dividenden voor de S&P 500 dit jaar kunnen groeien van 10% tot 15% volgend jaar in lijn met de dividenden na de financiële crisis in 2008/2009 en voorafgaand aan de coronacrisis. 

Citi adviseert bedrijven in de halfgeleiderindustriegezondheidszorg en consumentenaandelen, die over een langere periode consistent hun dividend hebben verhoogd. Strategen van Citi wijzen erop dat dergelijke bedrijven over een langere periode de bredere markten voorbijstreven. 

Dividendaristocraten

De zogenoemde dividendaristocraten, die in de afgelopen 25 jaar hun dividenden verhoogden, lieten jaarlijks gemiddeld een rendement optekenen van 12,4% tegen een gemiddeld rendement van nipt onder de 10% voor de S&P 500. Ook zijn dividendaristocraten op de beurs minder volatiel ten opzichte van groei- en waardeaandelen.  

Door de aantrekkende inflatie zijn de vaste couponrentes van obligaties niet langer aantrekkelijk. Bedrijven hebben het voordeel dat zij hun dividend meer kunnen verhogen dan dat de consumentenprijzen stijgen.  

Bailin verwacht bij een normalisering van de huidige situatie, dat de inflatie op de 2,5% tot 3% kan blijven steken. "In zo’n klimaat zijn dividendaandelen grote winnaars", aldus de CIO. 

McDonald’s en Morgan Stanley

Maar welke dividendaandelen moet je hebben? Om direct een gespreide portefeuille te krijgen zijn ETF’s die dividendaristocraten volgen een optie.

Ben je toch op zoek naar individuele namen? Strateeg Stephanie Link van Hightower Advisor geeft de voorkeur aan McDonald’s, dat in september nog liet weten het kwartaaldividend met 7% te verhogen. “Het bedrijf zet stappen in het bezorgen aan huis en scherpt ook zijn digitale strategie aan”, aldus Link. Bovendien heeft de fastfoodketen veel geld in kas. 

Een andere favoriet van Link is Morgan Stanley, dat een dividendrendement van 2,8% biedt. De bank breidt zijn financiële diensten in rap tempo uit, zo ziet Link. In juli verdubbelde Morgan Stanley nog het kwartaaldividend. 

Zie ook: 5 tips om te beleggen in dividendaandelen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht