Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'ASML is een mooie planklegger voor de lange termijn'

'ASML is een mooie planklegger voor de lange termijn'

ASML doet zijn best, maar kan de torenhoge vraag naar zijn chipmachines amper bijbenen. De orderintake ligt ver boven de productiecapaciteit, weet techanalist Paul Weeteling van de IEX Beleggersdesk. Voor de lange termijn blijft Weeteling echter onverminderd enthousiast over het aandeel.

Dat mogen we opmaken uit zijn IEX Premium-analyse van het aandeel.

"Het bedrijf zet nu in op fast shipping, waarbij de acceptatietest van de machine bij de klant wordt uitgevoerd, om zo tijd te besparen. Maar dat haalt slechts beperkt de druk van de ketel. Er zal meer nodig zijn om de achterstand in te lopen", schrijft hij.

ASML moet roeien met de riemen die het heeft

"Ik zou bijna zeggen dat dit ruimte geeft voor concurrenten, maar die zijn er gelukkig nog niet. Het prikkelt echter wel de bereidheid van klanten om te investeren in een alternatief, dus gunstig is het allemaal niet. Voorlopig blijft het roeien met de riemen die ASML heeft, en samen met de leveranciers zo snel mogelijk opschalen. Dit moeten leiden tot 20% omzetgroei, aldus ASML zelf."

Wat voor nu belangrijk is, is de mate waarin het bedrijf succesvol weet op te schalen, en in hoeverre de inflatie nog gaat oplopen. "Wat betreft de inflatieverwachtingen denk ik dat de soep eind dit jaar al minder heet gegeten gaat worden dan het nu wordt opgediend. Dit is lastiger inschatten dan de resultaten van ASML, maar heeft wel een aanzienlijke invloed op de koers."

Aandeelhouders worden niet vergeten

Dit alles verandert voor de lange termijn echter niet veel aan het rooskleurige plaatje van ASML. "Het dividend over 2021 wordt fors opgetrokken van 5,50 euro, een verdubbeling ten opzichte van 2020. Aandeelhouders worden dus niet vergeten en in combinatie met de gunstige marktomstandigheden de komende jaren is dit een mooie planklegger voor de lange termijn."

Lees hierna: ASML: Het kan nog gekker

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht