Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
AEX-toppatroon

AEX-toppatroon

Het nieuwe beleggingsjaar is moeizaam van start gegaan, de bulls komen niet goed uit de startblokken. Maar dat is niet alles. Er is op de weekgrafiek een Hoofd-Schouder-toppatroon in de maak en dat kan de opmaat zijn voor een trendbreuk.

Ik zal een en ander nader duiden en aangeven waar de scherpe randen van het veld liggen.

Aarzelende uptrend

Dat er sprake is van een stijgende trendfase behoeft verder weinig toelichting. De AEX beweegt sinds november 2020 boven een fier opkrullende SMA-lijn, in een redelijk rechte streep van 550 naar 830, een prima rit voor trendbeleggers, niet waar?

Maar vanaf 830 in november 2021 zit de klad er in. Overwegend zwarte candles, een lagere top op 812+, de swingteller naar -1 en de DBS indicator in een correctiestand. Een afkoeling naar de 750 zone lijkt aanstaande. Maar hoe zit dat nu met dat Hoofd-Schouder patroon?  

Top in de uptrend

De contouren van genoemd patroon heb ik ingetekend op de grafiek. Daar zien we in een perfecte symmetrie de linker schouder (LS) op 802+, het hoofd (H) op 830, weer een schouder (RS) op 802+ en de neklijn (NL) op 750+, de cruciale rode lijn.

Als de beren het patroon willen afmaken, dan zullen zij de neklijn moeten passeren om vervolgens uiteindelijk af te dalen naar de 680-zone, gelijk aan de doelstelling van het toppatroon. U ziet, 750+ is van cruciaal belang in de huidige configuratie. 

Correctiefase actief

Op dit moment is een correctiefase actief, mede gevoed door de swingteller, dus enige winstnemingen zijn gerechtvaardigd. Het is geen mooi marktbeeld om volledig belegd te zijn. Rond 750+ wordt het spannend. Bij bodemvorming aldaar zijn er wellicht al weer nieuwe koopkansen, de indicatoren moeten dit dan indiceren.

Maar als het toppatroon wordt afgemaakt, dan zijn er opnieuw afbouwmomenten onder de 750-passage. Onder 740, gelijk aan de SMA-lijn, kunnen zelfs shortposities overwogen worden. Voor nu bezien of de beren hun druk kunnen handhaven en uitbreiden. 

Dead cat bounce?

Tot slot de opmerking dat op de dagchart een mooie opleving vanaf 760 gaande is. Zou dit een zogenaamde 'dead cat bounce' kunnen zijn? Hierover een volgende keer meer uitleg. 

Wilt u het vervolg van het koersverloop en de indicator condities en coachings volgen? Ga dan naar mijn website nicoprbakker.nl, daar worden dagelijks de charts ververst.

Nico Bakker (nicoprbakker.nl) Nico P.R. Bakker (1957) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas SA. Hij houdt zich bezig met research, training en coaching op het gebied van technische analyse ten behoeve van actieve beleggers. Diverse publicaties verschijnen regelmatig van zijn hand op bekende websites in binnen- en buitenland. Ook spreekt hij op seminars en congressen en verzorgt hij TA workshops.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht