Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Tips en waarschuwingen voor wie nog geen tien jaar belegt

Tips en waarschuwingen voor wie nog geen tien jaar belegt

In een interview met CNBC geeft hedgefondsmanager David Neuhauser enkele tips aan beginnende beleggers. Maar hij waarschuwt hen ook, vooral voor dure techaandelen. Neuhauser heeft naam gemaakt door succesvol posities in te nemen tegen enkele van de populairste aandelen van de markt.

Op CNBC zei Neuhauser dat beleggers op hun hoede moeten zijn voor de bekende technologieaandelen, die de afgelopen jaren dankzij de pandemie een explosieve groei hebben doorgemaakt. Als beginnende beleggers toch hun geld willen steken in bekende techaandelen, dan moeten zij dat voor langere tijd doen, zodat ze minder last hebben van grote koersfluctuaties.

Zelf geeft Neuhauser, CIO van Livermore Partners, de voorkeur aan kleinere technologiebedrijven omdat het groeipotentieel voor die bedrijven veel groter is. Die groeimogelijkheden zijn veel moeilijker te vinden bij de techgiganten met hun extreme marktwaarderingen.

Vergeet het hogere-rente-effect niet

Beginnende beleggers moeten volgens Neuhauser niet de fout maken om alleen te letten op de waarderingen van bedrijven, en niet op het effect dat stijgende rente kan hebben op groeiaandelen. De lage rente maakte het voor deze groeibedrijven goedkoper om schulden aan te gaan en te investeren.

Neuhauser vreest dat jongere beleggers hier niet genoeg aandacht aan besteden. Het effect is dubbel. Het kan zowel een tegenwind voor de markten betekenen als een potentiële koopkans opleveren.

De laatste tijd zijn er veel nieuwe beleggers actief geworden die nog nooit een bearmarket hebben meegemaakt. Ze hebben nog nooit een recessie beleefd, of dalende winstcijfers van bedrijven die nog wel groeien, zegt de beleggingsgoeroe met meer dan 25 jaar ervaring op de beurs. Neuhauser zegt vooral te hebben verdiend met aandelen die uit de gratie waren omdat de economische cyclus op een kantelpunt stond.

Short in techaandelen

Neuhauser nam vorig jaar shortposities in bij enkele grote techbedrijven, zoals Meta en Tesla. Hij denkt dat de waarderingen van een aantal grotere technologiebedrijven in de toekomst onder druk zullen komen te staan. Die bedrijven hebben van de pandemie geprofiteerd, maar zowel die extra vraag als de steunpakketten van de Fed blijven niet eeuwig. Dat verhoogt de kapitaalkosten van deze groeibedrijven.

Onlangs liet een van de Fed-bestuurders zich ontvallen dat hij rekent op vier renteverhogingen in 2022. Beleggers houden rekening met een eerste rentestap in maart. De vrees voor hogere rente en zorgen over een krapper monetair beleid hebben geleid tot een wisselvallige start van het jaar op de markten. Vooral technologieaandelen kregen te maken met verkoopgolven. De Nasdaq is dit jaar al met 8% gedaald.

ARK kan zinken

Livermore Partners had vorig jaar ook een shortpositie ingenomen in de ARK Innovation ETF, die wordt gerund door beleggingsgoeroe Cathie Wood. Volgens Neuhauser wordt ARK het toonbeeld van alles waarin je in de huidige cyclus niet had moeten investeren.

Vorig jaar blonk ARK uit, maar dit jaar is de ETF al met 12% gedaald en noteert 45% onder de piek van februari vorig jaar. Volgen Neuhauser zijn veel aandelen in ARK overgewaardeerd. Dat kan een potentiele tijdbom opleveren die ARK tot zinken brengt.

Neuhauser heeft intussen zijn winst genomen. Maar hij sluit nieuwe shortposities niet uit.

Zie ook: 5 dezelfde aandelen van 2 heel verschillende topvrouwen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht