Word abonnee en neem Beursduivel Premium
TA: Heeft de AEX de bodem bereikt?

TA: Heeft de AEX de bodem bereikt?

Koopjesjagers hebben weer voorzichtig de Nederlandse beurs opgezocht. Heeft de AEX-index de bodem bereikt?

Het blijft volatiel op de financiële markten. De dreiging van een escalatie van het conflict rond Oekraïne zorgt voor veel nervositeit.

Maandag begonnen de aandelenbeurzen de handelsweek nog met forse verliezen. De Nederlandse hoofdindex noteerde zelfs even meer dan 3% in het rood vanwege de geopolitieke spanningen. In de midag keerde de rust echter weer terug nadat de Russische minister van Buitenlandse Zaken de kans op een diplomatieke oplossing benadrukte. 

Europese VIX-index

De schrikreactie was goed te zien bij de Europese VIX. De VIX-index, ook wel paniekbarometer genoemd, geldt als een graadmeter van de volatiliteit. Meer specifiek: de VIX is een index die de implied volatility van indexopties weergeeft.

 

 

De koersdalingen in de aandelenmarkten vallen doorgaans samen met veel angst bij beleggers, wat logischerwijs weer tot een grotere beweeglijkheid van de koersen leidt.

Hoewel de VIX-index maandag omhoog schoot tot even boven de 32, zien wij dat oplevingen in de VIX vaak gepaard gaan met bodemvorming in de markt. 

Hoewel de koopjesjagers nog in beperkte mate aanwezig zijn, valt op dat de steun bij de AEX op 734,42 punten (de bodem van 25 januari) intact is en niet in gevaar is geweest.

Ten tweede zien wij het dagelijks aantal dalende aandelen (op cumulatieve basis) gelijk blijft ten opzichte van het aantal stijgers. Tot slot begint de moneyflow indicator van de AEX weer aan te trekken, wat duidt op een introom van vers kapitaal. 

Eerst een blik op de AEX

De AEX-index blijft, ondanks het volatiele koersverloop, bewegen binnen de zijwaartse bandbreedte van de afgelopen weken.

Er lijken weer kansen aan te komen. Sinds medio januari hobbelt de AEX heen en weer tussen 734,42 punten (de bodem van 25 januari) en 772,23 punten (gevormd op 2 februari).

 

Het technische beeld klaart pas verder op indien de weerstand van 772,23 punten (gevormd op 2 februari) wordt gebroken. Wij adviseren te wachten op nieuwe technische signalen.

Advance/Decline-ratio Nederlandse beurs stabiliseert 

Het aantal stijgers is in evenwicht ten opzichte van het aantal dalers. Dit wijst op mogelijke bodemvorming in de AEX. Om te beoordelen of het draagvlak van de Nederlandse beurs verbetert, maken wij gebruik van de Advance/Decline-ratio.

 

 

Deze indicator, ook wel A/D-ratio genoemd, lijkt dus opvallend genoeg te stabiliseren.

De indicator liet sinds september een sterke daling zien. Dit was een bevestiging voor het feit dat er stevig werd verkocht. Dagelijks zijn er nu weer evenveel stijgende als dalende aandelen op de Nederlandse beurs, waarmee het draagvlak van de Nederlandse beurs verbetert. 

Instroom van vers kapitaal 

De Nederlandse moneyflow weet op korte termijn verder op te klaren. De sterke kapitaalvlucht lijkt voorbij en voorzichtig keert er weer vers kapitaal terug naar de markt. Dit wijst op nieuwe inkomende geldstromen. 

 

 

De indicator die verborgen koop- of verkoopdruk kan blootleggen, is de moneyflow. Deze indicator is afgeleid van het volumeverloop. Zo geeft de moneyflow Indicator van de AEX de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer.

In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag van de AEX cumulatief verwerkt. Een stijgende moneyflow duidt op de instroom van vers kapitaal.

Conclusie

Concluderend kunnen we stellen dat het draagvlak van de AEX verbetert. Hoewel het nog wel erg pril is om te spreken van een bodem zien wij dat de koopjesjagers voorzichtig de Nederlandse beurs weer hebben opgezocht.

Het technische beeld klaart pas verder op indien de weerstand van 772,23 punten (gevormd op 2 februari) wordt gebroken. Wij adviseren te wachten op nieuwe technische signalen.

Jacob Tromp is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht