Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Hoe zijn crypto's ontstaan? (adv)

Hoe zijn crypto's ontstaan? (adv)

Inmiddels is de wereld op vrijwel alle punten digitaal ingericht. Dat zal naar verwachting de komende 10 jaar nog behoorlijk toenemen. De technoreuzen in de VS werken allemaal aan metaverse. Dat is nu nog slechts een visie, maar moet de huidige tweedimensionale virtuele wereld omzetten in een driedimensionale. Denk hierbij aan de VR-brillen die al gebruikt worden bij gaming.

In deze nieuwe wereld zal het virtuele geld naar verwachting ook steeds belangrijker worden. Dat is al duidelijk bij de handel in NFT. Dat zijn digitale eigendomsbewijzen op bijvoorbeeld een afbeelding die uitsluitend met cryptovaluta kunnen worden gekocht.

Welke soorten geld kennen we inmiddels? 

Er zijn 3 soorten geld in omloop:

  • Chartaal geld

Munten en bankbiljetten zijn erg handig, maar ook vluchtig. Verliezen is een mogelijk probleem en ook is er geen registratie van wie het geld is.

  • Giraal geld

Na de Tweede Wereldoorlog kreeg vrijwel iedere burger een bankrekening. Hierdoor ontstond giraal geld. Dit geld staat op naam van de eigenaar maar is alleen te gebruiken door tussenkomst van een bank. De overheid kan derhalve hier invloed op uitoefenen.

  • Digitaal geld

Digitaal geld of cryptomunten bestaan ongeveer 10 jaar. 

Hoe zijn de cryptomunten ontstaan?

De Bitcoin was de eerste cryptomunt en is ontwikkeld in Japan door Satoshi Nakamoto. Die naam is een pseudoniem. Niemand weet voor een persoon of een groep. Cryptomunten noemt men ook decentralized finance. Het is geen valuta die uitgegeven is door een bepaalde overheid. Hierdoor hebben overheden er ook geen invloed op en kan het praktisch niet verboden worden om te gebruiken indien iemand over een computer beschikt. 

Overdragen van cryptomunten of betalen daarin gebeurt zonder tussenkomst van banken en zonder dat persoonlijke gegevens hoeven te worden gedeeld. De cryptovaluta gaat van de ene wallet (portemonnee) naar de andere. Dat is mogelijk door de blockchaintechnologie. Gegevens over de posities aan virtuele valuta worden in ontelbare computers vastgelegd, niet op naam, maar op nummer. Door deze veelvuldige vastlegging is de zekerheid groter dan bij andere soorten geld.

Overigens worden in Nederland crypto’s formeel een ruilmiddel genoemd. Wereldwijd is de waarde van dit ruilmiddel, al boven de € 2 biljoen gestegen.

De koersontwikkeling van de crypto’s die we sinds 1 februari volgen

We zijn ongeveer 2 maanden verder en hoe zijn de koersen van de gekozen crypto’s sindsdien gewijzigd?

  • Ethereum: +24% 
  • Bitcoin: +25% 
  • Solana: +11%
  • Cardano: +20%  
  • Dogecoin: +9% 

Ondanks het conflict tussen Rusland en Oekraïne zijn de crypto’s waarvan er een grote hoeveelheid in omloop zijn, alleen maar fors gestegen. Dat is beslist anders voor de roebel. De munt van de agressor heeft zeer fors ingeleverd ten opzichte van andere valuta.

Beginnen met beleggen in cryptovaluta

Als je interesse hebt om een start te maken met beleggen in het digitale geld, kun je bij LiteBit momenteel een leuke welkomstbonus krijgen van €25 bij een volledig geverifieerd account. Vergeet dus vooral niet om je account volledig te laten goedkeuren na het aanmaken.

Advertorial 

Deze content is tot stand gekomen buiten de verantwoordelijkheid van de redacties van Belegger.nl en Beursduivel.be om. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht