Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Een paar handvatten voor langetermijnbeleggers

Een paar handvatten voor langetermijnbeleggers

Er zijn een paar zaken essentieel voor een succesvol langetermijnbelegger. Michael Batnick geeft een aantal tips in zijn blog The Irrelevant Investor.

Ten eerste is het belangrijk een plan op te stellen dat als anker en uitgangspunt dient.

Ten tweede is het verstandig om bij grote wijzigingen van de portefeuille de redenen daarvoor op papier te zetten. Het is goed mogelijk dat daardoor fouten voorkomen kunnen worden - en als er fouten gemaakt worden, kan het als les dienen voor de toekomst.

1. Geen paniek

Essentieel is ook om niet in paniek te raken en altijd te onthouden dat mensen werken om de dagelijkse rekeningen te betalen, en dat beleggen bestaat om de rekeningen in de toekomst te betalen.

Het gaat voor een langetermijnbelegger ook nooit om een paar weken of maanden, maar meestal om jaren - afhankelijk van iemands leeftijd en van wat de plannen voor het belegde vermogen zijn.

2. Zo min mogelijk handelen

Een standaardregel is verder om het aantal transacties tot een minimum te beperken. Batnick geeft als voorbeeld afgelopen week, toen aandelen en obligaties alle kanten op bewogen. Per saldo gebeurde er met de S&P 500 echter bijna niets. Obligaties daalden wel verder, maar betekent dit dat nu een goed moment is om te verkopen?

Batnick weet het niet zeker, maar historisch gezien is eerder het tegendeel waar, want bij zowel aandelen als obligaties is langetermijnrendement zo goed als zeker. De portefeuille veranderen op basis van kortetermijnfluctuaties is daarom bijna altijd een slecht idee.

3. Helikopterview

Het advies van Batnick is om uit te zoomen. Hij wijst op de winst- en dividendontwikkeling in de Verenigde Staten gedurende de afgelopen 100 jaar. Er waren ups en downs, maar de lange termijngrafiek gaat omhoog, met een gemiddelde stijging van de winst per aandeel van 6% per jaar en een dividendstijging van 5%.

Het totale rendement op aandelen was 8% tot 10% per jaar. De laatste tien jaar was het meer, maar ga er niet vanuit dat het zo blijft.

raex

4. Diversificatie

Ten slotte is diversificatie een absolute must. Het makkelijkst gaat dat met indexfondsen of ETF’s, maar individuele aandelen of actief beheerde beleggingsfondsen kunnen ook. Het is alleen meer werk om een groot en breed genoeg pakket aandelen en/of fondsen samen te stellen.

Te weinig aandelen of obligaties is gevaarlijk, omdat er aandelen zijn die jaren achter elkaar niet of nauwelijks rendement opleveren - en dat zijn er best veel. Vooraf een juiste inschatting maken van wie de winnaars en wie de verliezers van morgen zullen zijn, is zo goed als onmogelijk.

Lees verder: 3 tips voor (beginnende) beleggers

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht