Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Powell kan geen zachte landing garanderen

Powell kan geen zachte landing garanderen

Fed-voorzitter Jerome Powell waarschuwde donderdag dat het behoorlijk lastig zal zijn de inflatie onder controle te krijgen, 'maar er zijn manieren'. Dat zei hij in een interview met Marketplace.

Het onder controle krijgen van de snelst oplopende inflatie in 40 jaar zal 'wat economische pijn' meebrengen en Powell kan een zachte landing niet garanderen. Toch blijft het een topprioriteit, stelde hij.

Zachte landing: terug naar 2% inflatie

"Een zachte landing betekent dat we teruggaan naar 2% inflatie, terwijl de arbeidsmarkt sterk blijft. Het is een behoorlijke uitdaging om dat nu te bereiken, om meerdere redenen", aldus de Fed-voorzitter.

Hij voegt eraan toe dat een krappe arbeidsmarkt de druk opvoert om de lonen te verhogen. Een recessie vermijden - die vaak volgt op agressieve monetaire verkrapping - wordt nog een hele kluif. "Dat gaat niet makkelijk worden, dat weet iedereen. Maar er zijn wel manieren."

Alles draait om prijsstabiliteit

Prijsstabiliteit is het allerbelangrijkste, maken we uit zijn woorden op. "Dat willen we bereiken en daarin mogen we niet falen. Niets in de economie werkt zonder prijsstabiliteit."

"De vraag in de economie kunnen we controleren, maar op het aanbod hebben we weinig effect met ons beleid. En aanbod is een groot deel van het verhaal. Bovendien hebben we te maken met enorme geopolitieke gebeurtenissen in de wereld die ook een zware wissel trekken op economie. Of we dus een zachte landing kunnen maken, hangt ook af van factoren die we niet onder controle hebben."

Niet snel genoeg?

Powell ligt onder vuur omdat de Fed niet snel genoeg zou handelen. Begin deze maand werd de rente met 50 basispunten verhoogd, en Powell wees een mogelijke verhoging van 75 basispunten expliciet van de hand. In het interview zegt hij dat hij niet weet of het veel verschil had gemaakt om sneller te handelen. "We deden het beste wat we konden doen. We zijn er nu op gebrand om prijsstabiliteit te bereiken."

Bekijk ook: Video: renteverhoging met 75 basispunten nog niet van tafel

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht