Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
De grootste blunders van Warren Buffett

De grootste blunders van Warren Buffett

Warren Buffett staat in de beleggingswereld hoog aangeschreven. Met een geschat vermogen van ruim honderd miljard dollar behoort hij dan ook tot de rijkste mannen op aarde. Met alle grote succesverhalen lijkt het soms net alsof hij nooit fouten maakt wanneer het gaat om beleggen. Maar niets is minder waar.

In dit artikel zetten we een aantal van Warren Buffett's grootste blunders op een rij.

Berkshire Hathaway

'The dumbest stock I ever bought was (drum roll here) Berkshire Hathaway.' Dat heeft Warren Buffett in een interview met CNBC in 2010 gezegd.

Berkshire Hathaway, waar Buffett al jarenlang de baas van is, was oorspronkelijk een textielfabrikant. Maar echt succesvol was het niet, toen Buffett in 1962 besloot aandelen van het bedrijf te kopen. Volgens Buffett was het aandeel ondergewaardeerd. 

Na verloop van tijd kreeg hij een meerderheidsbelang en ontsloeg hij de directie. In de jaren daarna ging hij investeren in verzekeringsmaatschappijen. Maar hij hield tegelijkertijd de textielfabrieken aan, terwijl het met de textielindustrie bergafwaarts ging.

Van dat laatste kreeg hij achteraf spijt. Buffett heeft twintig jaar lang gevochten voor een bedrijf dat jaar in, jaar uit niets opleverde. Als hij zich destijds alleen had gericht op de verzekeringsmaatschappijen, in plaats van zijn geld in het textielbedrijf te stoppen, zou zijn bedrijf Berkshire Hathaway dubbel zoveel waard zijn als nu: meer dan tweehonderd miljard dollar.

Dubbele fout

Het was nog een keer raak in 1993, toen Buffett de Amerikaanse schoenenfabrikant Dexter Shoe kocht voor 433 miljoen dollar.

Hij dacht dat het bedrijf in een sterke positie verkeerde om te concurreren tegen andere bedrijven. Deze concurrentiepositie verdween echter binnen enkele jaren. Al snel werd het bedrijf weggedrukt door andere fabrikanten en ging de waarde naar nul.

Maar helaas bleef het daar niet bij voor de Amerikaanse miljardair. De deal is namelijk in aandelen Berkshire Hathaway betaald en niet contant. De aandelen die hij voor de aankoop heeft gebruikt, waren later 5,7 miljard dollar waard.

In zijn brief aan de aandeelhouders in 2014 heeft hij nog geschreven: ‘’As a financial disaster, this one deserves a spot in the Guinness Book of World Records’’.

Verkeerde timing

Warren Buffett ging later opnieuw de mist in, dit keer met het Britse supermarktbedrijf Tesco. Hij had hier in 2006 aandelen van gekocht en bouwde zijn belang daarna gestaag uit. In 2012 gaf het bedrijf een eerste winstwaarschuwing, vanwege een daling van het marktaandeel. Terwijl andere aandeelhouders hun aandelen verkochten, breidde Buffett het belang juist uit naar 5%.

Pas in 2013 besloot hij aandelen te verkopen. Toen de problemen in het bedrijf in 2014 met de maand erger werden, besloot Buffett om helemaal uit Tesco te stappen. Maar toen was de koers al bijna gehalveerd.

In de brief aan zijn aandeelhouders in 2017 gaf hij toe dat hij zijn Tesco-aandelen eerder had moeten verkopen. Deze flater heeft hem een verlies na belastingen opgeleverd van 444 miljoen dollar.

Coca-Cola

Door de jaren heen heeft Buffett nog een aantal andere fouten gemaakt. Zo heeft hij de aandelen van Coca-Cola te lang aangehouden, terwijl de waardering op een gegeven moment vijfenvijftig keer zoveel was als de winst van het bedrijf. Deze waardering bleek niet houdbaar te zijn.

In plaats van ze tijdelijk te verkopen en te wachten op een beter moment, heeft hij de aandelen vastgehouden. Uiteindelijk is het goed gekomen, maar deze beslissing heeft Berkshire jarenlang geen rendement op dit aandeel opgeleverd.

Conoco Phillips

Een ander voorbeeld om niet te vergeten is zijn investering in Conoco Phillips. Buffett kocht de aandelen van dit oliebedrijf op een te hoge prijs in, met als als gevolg miljarden dollars verlies voor Berkshire Hathaway.

Zo blijkt maar weer: zelfs een superbelegger als Warren Buffett kan er nog weleens naast zitten.

Bekijk ook: 3 kroonjuwelen van Warren Buffett

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht