Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Meer of minder volatiliteit in uw portefeuille? Dit zijn interessante ETF's

Meer of minder volatiliteit in uw portefeuille? Dit zijn interessante ETF's

Eerder schreven we dat saaie aandelen een goede optie zijn tijdens onrustige periodes op de beurs. Bent u niet op zoek naar individuele aandelen, maar belegt u liever gespreid met een ETF? Er zijn indextrackers waarmee ingespeeld kan worden op de beweeglijkheid van aandelenmarkten. 

De meeste beleggers zullen het erover eens zijn dat de volatiliteit op de beurzen in de afgelopen maanden flink gestegen is. Om die reden presteerden ETF’s die de VIX-index volgen dit jaar uitstekend. De VIX-index houdt de verwachte beweeglijkheid van de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 bij. 

Zo steeg de ProShares VIX Short-Term Futures ETF dit jaar al met ruim 17%, terwijl de gewone indexvolger iShares Core S&P 500 ETF in dezelfde periode juist circa 14% inleverde. Met circa 275 miljoen dollar aan beheerd vermogen is de ETF van ProShares de grootste indextracker die zich richt op volatiliteit. 

Wat kunnen we als beleggers met die beweeglijkheid op de beurzen? Blind instappen in de ETF van ProShares? 

Volatiliteit nog niet zó hoog

Om die vragen te beantwoorden moeten we eerst kijken hoe hoog de volatiliteitsindex nu werkelijk staat. 

In de afgelopen maand koerste de VIX-index tussen de 20 en 35 en inmiddels staat een niveau van 28 op de borden. Dat lijkt hoog, maar valt mee als we kijken naar het verleden. Zo steeg de index tot een niveau van 53,5 tijdens de verkoopgolf in maart 2020 als gevolg van de coronacrisis. Tijdens de financiële crisis in 2008 koerste de VIX-index zelfs naar een niveau van bijna 60. En bij de dotcom-crash in 2002 stond er een stand van circa 40 op de borden. 

ETF's die de impact van volatiliteit trachten te beperken

Hoewel een ETF als die van ProShares inspeelt op de hoge volatiliteit, kunt u ook aan de andere kant van het spectrum zoeken naar ETF’s die juist de impact van volatiliteit actief proberen te dempen. 

In deze categorie is er bijvoorbeeld de Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility ETF, die sinds begin dit jaar circa 7% meer waard werd. De indextracker volgt 50 aandelen uit de S&P 500 die gekenmerkt worden door hoge dividendrendementen en weinig beweeglijkheid. Zowel de ETF als de onderliggende posities worden twee keer per jaar tegen het licht gehouden om te zien of er aanpassingen nodig zijn. 

De iShares MSCI USA Min Vol Factor ETF kiest voor een vergelijkbare benadering, maar neemt een hoog dividendrendement niet mee als voorwaarde voor opname in het mandje. Er wordt puur gekeken naar Amerikaanse aandelen die minder volatiel zijn dan de brede markt. Met 26,9 miljard dollar in beheer is de ETF van iShares de grootste indextracker gericht op het laag houden van de volatiliteit. 

Hoog of laag? 

Om in te spelen op de toegenomen onrust op de beurzen kunt u dus kiezen voor ETF’s die meebewegen met de VIX-index of indextrackers die de volatiliteit juist zo laag mogelijk proberen te houden.

De eerste optie brengt wel erg hoge risico’s met zich mee en op lange termijn wordt een belegging in de VIX-index niet als een goede optie gezien. Sinds de lancering van de ProShares VIX-ETF in 2011 verloor de indextracker al bijna de helft van zijn waarde. De ETF laat zich dan ook het beste inzetten voor de korte termijn, als bescherming tegen onrust op de beurzen. 

Voor de doorsneebelegger zal een ETF die juist de volatiliteit probeert te beperken een betere keuze zijn. Ook op lange termijn. U bent er dan zeker van dat uw portefeuille tegen een stootje kan. 

Lees meer: Verwar lage volatiliteit niet met laag risico

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.