Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aan deze 4 signalen kunt u bodemvorming herkennen

Aan deze 4 signalen kunt u bodemvorming herkennen

Elke keer als de aandelenmarkt weer opveert, denken beleggers dat de uitverkoop voorbij is, om vervolgens weer door de werkelijkheid te worden ingehaald. Nieuwe dalingen bewijzen dat er nog altijd geen bodem bereikt is. Dat patroon is de laatste tijd vaker zichtbaar.

Op maandag 23 mei leken de aandelenbeurzen op Wall Street weer iets te herstellen, om de dag erna weer verder weg te zakken. Hoe kunnen beleggers voorkomen dat ze door één goede dag op het verkeerde been worden gezet?

Ed Clissold, hoofdstrateeg bij Ned Davis Research, wijst op vier signalen die kunnen helpen om te bepalen of de markt daadwerkelijk een bodem heeft bereikt. Zolang deze vier signalen er nog niet zijn, adviseert Clissold beleggers om de Amerikaanse aandelenmarkt te behandelen als een die zich in een downtrend bevindt en een bodem probeert te vinden. Dan kan men maar beter het zekere voor het onzekere nemen.

Lees meer: Bearmarkten, hoe lang duren die eigenlijk?

Wat zijn die vier tekenen dat een bodem bereikt is?

1e signaal: De markt moet 'oversold' zijn

Beleggers begrijpen dat de uitverkoop op de aandelenmarkten extreem is geweest. De S&P 500 is zeven weken op rij gedaald. Dat is de op drie na langste reeks ooit. Clissold noemt de verkoop meedogenloos. Van dit signaal is duidelijk sprake. 

2e signaal: De markt moet opveren

Zelfs in bearmarkten zien we rally's. De gemiddelde rally volgt op een scherpe daling en het duurt 25 dagen om een winst van 14% te realiseren. Daar is nog niets van te merken. 

3e signaal: De markt moet de dieptepunten hertesten

De markt test meestal zijn dieptepunten een aantal keer. Een succesvolle test betekent niet noodzakelijk dat de populaire gemiddelden boven hun dieptepunten moeten blijven, schrijft Clissold. Zoek in plaats daarvan naar bijvoorbeeld minder sectoren en aandelen die nieuwe dieptepunten beleven, evenals minder totaal volume en minder neerwaarts volume. Maar eerst moet de markt terugveren.

4e signaal: De markt heeft behoefte aan breedte-impulsen

Clissold spreekt als laatste signaal van 'breadth thrusts', dat doet zich voor wanneer een extreem aantal aandelen in een korte tijd een rally doormaken. Een factor die hij in de gaten houdt is twee 10-tegen-1 dagen van stijging zonder een 10-tegen-1 daling ertussen. Dat zijn dagen waarop het stijgingsvolume minstens 10 keer zo groot is als het dalingsvolume. Technische analisten zeggen dat deze bewegingen zich meestal voordoen rond het begin van nieuwe uptrends voor aandelen.

Volgens verschillende maatstaven is momenteel alleen de eerste fase van de cyclus bereikt. Tot we bij de vierde fase zijn aangeland, zien we een proces zoals nu gaande is. Financiële markten zijn toekomstgericht, dus op prijs gebaseerde, of technische, indicatoren zullen waarschijnlijk de eerste zijn om aan te geven dat de downtrend is omgeslagen in een uptrend.

Of de huidige verkoopgolf zijn einde nadert of nog maanden te gaan heeft zal uiteindelijk afhangen van de vraag of de Fed faalt in het bewerkstelligen van een zachte landing en de economie in een recessie terechtkomt.

Zie ook: 3 redenen om aandelen wél te verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht