Hoe het op redelijk korte termijn weer goed kan komen met de aandelenmarkten

Door Belegger.nl op 17 juni 2022 08:00 | Views: 15.941

Hoe het op redelijk korte termijn weer goed kan komen met de aandelenmarkten

De beurzen krijgen harde klappen te verduren na de agressieve renteverhoging door de Federal Reserve. Maar het is niet alleen maar kommer en kwel. Om tegenwicht te bieden aan alle (terechte) zorgen komt Erik Mauritz, hoofd van de IEX Beleggersdesk, met een realistisch scenario waarin het op redelijk korte termijn weer goed kan komen met de aandelenmarkten.

Inflatie is het grote probleem van dit moment en het is zaak dat die onder controle komt, schrijft hij in zijn IEX Premium-artikel. Hij zet een aantal manieren uiteen waarop dat zou kunnen.

Olieproductie opvoeren om energietekort tegen te gaan

Een daarvan heeft te maken met de Amerikaanse president Biden en Saudi-Arabië. Biden probeert de Saudi’s te overtuigen de olieproductie op te voeren, zodat het energietekort dat is ontstaan na het wegvallen van de Russische aanvoer kan worden opgevangen.

"Hoe moreel dit is laten we buiten beschouwing, maar mocht dit lukken, dan kan het ervoor zorgen dat de inflatie in ieder geval niet toeneemt. Dit zal de noodzaak voor centrale bankiers om de rente (nog) sneller te verhogen, dan weer verkleinen."

Vertrouwen

Een andere mogelijkheid is dat de markt erop vertrouwt dat centrale banken de zaak onder controle krijgen.

"Direct na de aankondiging van Powell om de rente met 75 basispunten in plaats van de eerder gecommuniceerde 50 basispunten te verhogen, gingen Amerikaanse aandelen niet verder omlaag - mogelijk een teken dat Powell in staat zal zijn om het probleem onder controle te krijgen en misschien zelfs een zachte landing te bewerkstelligen."

Dempende werking van een terugval

Wat ook kan helpen is de dempende werking van de een terugval. "Als de groei inderdaad stokt, zaait dit ook de kiem van herstel. Immers, door de vraaguitval zullen prijzen dalen - kortom, lagere inflatie", aldus Mauritz.

Verder is het sentiment nu wel bijzonder negatief. Iedereen gaat uit van het ergste, zo lijkt het, van aanhoudend hoge inflatie tot een recessie. "Als dit ook maar een beetje meevalt, kan de markt ook snel weer in de risk-on-modus terugkeren."

Tekenen van ommekeer herkennen

Volgens Mauritz zijn veel minder gunstige scenario’s zeker niet uit te sluiten en kan het allemaal nog erger. Ook kunnen de hierboven genoemde punten voor een slechts tijdelijke opleving zorgen, de welbekende bear market-rally. "Toch is het goed om ook te kijken naar het positieve scenario, al is het alleen al om de tekenen te herkennen die kunnen wijzen op een ommekeer."

Zie ook: 'Kans op recessie kleiner dan men denkt' 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront