Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Beleggers vs analisten: wie krijgt er gelijk?

Beleggers vs analisten: wie krijgt er gelijk?

Vorige week sloot de Amerikaanse S&P500-index op 3.674,84 punten. De laatste keer dat de index op een vergelijkbaar niveau stond was in december 2020. Belangrijk verschil is dat aandelen vandaag 30% goedkoper zijn dan in 2020. Hoe dat kan en waarom het van belang kan zijn voor beleggers leest u hieronder.

Eensgezindheid

Sinds medio 2020 stijgen de bedrijfswinstverwachtingen van aandelenanalisten. Aandelenkoersen stegen in hetzelfde tempo mee, waardoor de koers/winstverhouding stabiel bleef (de teller steeg immers even sterk als de noemer). Beleggers en analisten waren het tot 2022 dus met elkaar eens wat betreft de winstvooruitzichten. Aan deze eensgezindheid kwam begin dit jaar echter abrupt een einde.

Beleggers verliezen vertrouwen

Vrijwel direct na de start van het jaar 2022 keerde het sentiment op de aandelenbeurs. Dit werd veroorzaakt door een combinatie van risico’s. Denk hierbij aan de oorlog in Oekraïne, nieuwe lockdowns in China en oplopende inflatie. De voornaamste zorg die beleggers vandaag bezig houdt, is dat de Amerikaanse centrale bank een recessie zal veroorzaken in haar poging om de hoge inflatie te beteugelen.

Analisten nog steeds optimistisch

Terwijl de koers van de S&P500-index in 2022 met bijna 23% daalde, bleven de bedrijfswinstverwachtingen juist doorstijgen. Analisten verwachten dat bedrijven – ondanks de hogere inflatie – de winstgevendheid blijven verhogen.

Bedrijfsanalisten schatten de vooruitzichten dus totaal anders in dan beleggers. Dit verschil van inzicht verklaart waarom aandelen – beredeneerd vanuit de verwachte koers/winstverhouding – 30% goedkoper zijn geworden dan 1,5 jaar geleden.

Wie heeft er gelijk?

Als beleggers gelijk krijgen, en de huidige situatie resulteert in een (diepe) economische recessie, dan verlagen analisten waarschijnlijk in rap tempo hun winstverwachtingen. In dat geval kunnen aandelenkoersen zelfs nog verder dalen (afhankelijk van hoe diep de recessie blijkt te zijn).

Als aandelenanalisten gelijk krijgen vindt er géén (diepe) recessie plaats. Analisten verwachten dat de centrale bank erin slaagt om de economische groei te vertragen waardoor de prijsstijgingen afnemen. Dit scenario biedt perspectief voor een opwaartse koerscorrectie als beleggers concluderen dat aandelen te sterk zijn afgestraft. De tijd zal leren wie uiteindelijk aan het langste eind trekt.

Wat te doen als belegger

Tot duidelijk wordt welk scenario gaat uitkomen blijven beurzen beweeglijk. Beleggers voor de lange termijn doen er goed aan om in deze periode het hoofd koel te houden. Aandelenbeurzen zijn in het verleden altijd nog hersteld van dergelijke beursdalingen. Het is zelfs mogelijk om te profiteren van deze situatie door aandelen bij te kopen tegen een relatief aantrekkelijke waardering.

In deze onzekere tijden is het éxtra belangrijk dat uw portefeuille bestand is tegen (langdurige) beweeglijkheid. Spreiding is hierbij essentieel; wie gokt op één of enkele paarden riskeert een onherstelbaar waardeverlies.

Jaap Steur is sinds 2018 werkzaam bij Axento Vermogensbeheer. Hij is als portfoliomanager verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de klantportefeuilles van Care IS en Axento Vermogensbeheer.