Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
AEX-bodem aanstaande?

AEX-bodem aanstaande?

Dat de koersen op het Damrak heftig heen en weer vliegen, behoeft verder geen toelichting, dat weten we wel. De maand juni gaat straks de boeken in met een verlies van bijna 7% ten opzichte van vorige maand. De eerste helft van 2022 is voor trendbeleggers uiterst somber verlopen.

Maar hoe luiden de vooruitzichten voor het derde en vierde kwartaal? Komen de bodemstampers in actie om een mooie tweede helft in gang te zetten? De maandchart van de AEX herbergt de antwoorden.

Lange trend

De lange termijn trend is nog steeds opwaarts gericht. Dit blijkt uit de serie hogere toppen en hogere bodems boven een fier opkrullende SMA lijn. De lange trend is gestart in augustus 2012 toen de AEX de gemiddelde lijn opwaarts passeerde. Toen stond er 330 op het bord, nu 665, toch een mooie rit in tijd van 10 jaar.

Slechts de corona dip in maart 2020 gooide wat roet in het eten van de bulls, maar zij wisten zich razendsnel te vermannen, u ziet dat op de grafiek. De huidige trend blijft valide zolang de gemiddelde lijn op 610, elke maand een stukje hoger, onaangeroerd blijft.

Stevige correctie?

Een trend is nooit een rechte streep, er zijn altijd corrigerende berentikken die kunnen zorgen voor een flinke afkoeling. En dat is gebeurd toen op 829 een top werd geplaatst.

De afstand met de SMA-lijn was toen heel groot en met name de RSI stuurde aan op topvorming als opmaat voor een correctie, teneinde de afstand met de SMA te verkleinen. Inmiddels is de AEX teruggezakt naar de 660/650 zone en daar zou gebodemd kunnen worden. De eerste groene steunstreep staat er reeds, toevalligerwijs ook nog eens bij de eerste Fibo-lijn.

Witte candle?

Als het gaat lukken om de maand juli te starten met een witte candle rond de 650+, dan ziet het er naar uit dat bodemvorming zal plaatsvinden als opmaat voor een hervatting van de trend. Daarna kan het vizier weer worden gericht op de 800+ zone. Dit impliceert dan een mooie tweede helft van 2022.

Mocht het allemaal tegenvallen en blijft een witte candle uit, dan is diepere bodemvorming tot aan 610 de alternatieve route.

De statistieken

Historisch gezien staan we aan de vooravond van het slechtste kwartaal van elk jaar. Het derde kwartaal kent een gemiddelde stijging van 3,9% in 52% van de gevallen en een gemiddelde daling van 4,9% in 48% van de gevallen.

Dit resulteert in een profit factor van 1,00, hetgeen geen winst en geen verlies impliceert, een neutraal resultaat, zeg maar. Het vierde kwartaal daarentegen kent een profit factor van 2,50, dus veel grotere winstkansen.

U ziet hoe belangrijk dus de kleur van de juli candle is voor het verdere verloop van de AEX in de tweede helft van dit jaar. Of meteen bodemvorming en stabilisatie, of toch een extra aanloop tot 610 om pas in het vierde kwartaal weer noordwaarts op te stomen. Wij houden u op de hoogte.

Risicowaarschuwing: Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Nico Bakker (nicoprbakker.nl) Nico P.R. Bakker (1957) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas SA. Hij houdt zich bezig met research, training en coaching op het gebied van technische analyse ten behoeve van actieve beleggers. Diverse publicaties verschijnen regelmatig van zijn hand op bekende websites in binnen- en buitenland. Ook spreekt hij op seminars en congressen en verzorgt hij TA workshops.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht