Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Recessie verwacht in deze zeven grote economieën

Recessie verwacht in deze zeven grote economieën

Zeven grote economieën zullen het komende jaar in een recessie terechtkomen, zo verwacht Nomura.

De Verenigde Staten, de eurozone, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Zuid-Korea, Australië en Canada zullen hun economie zien krimpen, schrijven economen onder leiding van Rob Subbaraman in een rapport. Dat meldt Bloomberg.

Verkrappend monetair beleid, snellere inflatie en verslechterende financiële omstandigheden zijn de voornaamste redenen voor de neergang, aldus de economen. Bovendien betekent de gesynchroniseerde groeivertraging van de wereldeconomie dat landen niet zullen kunnen rekenen op de export om weer uit de recessie te komen.

China, 's werelds op een na grootste economie, kan economische krimp vermijden na net een periode van krimp te boven te zijn gekomen. De recessie in de VS en de eurozone zal in het vierde kwartaal beginnen, schreef het team van economen.

Centrale banken

De centrale banken onder leiding van de Federal Reserve zullen zich blijven richten op het terugdringen van de inflatie, ook al gaat dat ten koste van de economische expansie. De inflatie zal niettemin moeilijk te bestrijden blijven omdat de prijsdruk sterker is geworden na een sterke stijging van de grondstoffenprijzen.

"Wij verwachten dat de centrale banken eerder te veel dan te weinig zullen verkrappen om hun geloofwaardigheid te herwinnen", aldus het rapport.

Rentedalingen

De Fed zal het belangrijkste rentetarief tot 3,75% hebben verhoogd in februari, en vanaf september 2023 de rente met 0,25 procentpunt per bijeenkomst verlagen, zo verwacht Nomura.

In de prognoses van de economen wordt ook rekening gehouden met renteverlagingen in Australië, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Zuid-Korea en de eurozone.

Lees ook: Koopjesjagen of nog even wachten?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht