Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Fed in spagaat

Fed in spagaat

Walmart gaf onlangs een winstwaarschuwing en niet zo’n kleintje ook. Het bedrijf gaf aan dat de hogere energie- en voedselprijzen de consumenten in de portemonnee beginnen te raken. Ze houden minder over voor andere producten. Walmart moet nu van zijn voorraden zien af te komen en zijn prijzen verlagen.

Eerder al meldde telecombedrijf AT&T al dat consumenten er langer over doen om hun rekening te betalen. De hoge inflatie begint steeds meer pijn te doen.

Renteverhogingen

Misschien wel omdat er steeds meer van dit soort nieuws komt heeft de Fed een tweede renteverhoging van 0,75% doorgevoerd. De termijnmarkten gingen daar al van uit en aandelenbeleggers reageerden opgelucht omdat de rente niet een vol procentpunt werd verhoogd. Dat besluit werd unaniem genomen volgens Powell.

Voor de volgende vergadering in september gaat hij er vooralsnog vanuit dat er een nieuwe rentestap van 75 basispunten volgt, al kan die ook hoger of lager uitvallen. De economische data met betrekking tot de stand van de Amerikaanse economie van de komende tijd zullen daar leidend zijn.

Geen tekenen van recessie

Een verhoging met een vol procent zou waarschijnlijk in een verkoopgolf op de beurzen hebben geresulteerd. Vooral groeiaandelen zouden wederom hard geraakt zijn geworden. Bovendien zou het de kans op een recessie vergroten. Powell heeft zijn toehoorders op de persconferentie die volgde op het rentebesluit bezworen dat de Amerikaanse economie in ieder geval volgens mij niet de kenmerken van een recessie vertoont. Daar moeten de markten het mee doen. Er is geen duidelijke forward guidance voorhanden. 

De centrale bank heeft immers aangegeven zich te baseren op inkomende nieuwe economische feiten. Dat maakt het er voor beleggers allemaal niet eenvoudiger op. De economische feiten lijken momenteel meer verwarring te zaaien dan duidelijkheid te geven. Zo dalen de prijzen voor grondstoffen, maar zijn de huren fors gestegen. 

Vooral de vraag wordt afgeremd

De arbeidsmarkt begint weliswaar enigszins af te koelen, maar van enige recessiedreiging lijkt daar nog geen sprake. De inflatie lijkt vooral het gevolg van een enorme mismatch tussen vraag en aanbod als gevolg van het economische herstel uit de pandemie. Daar kunnen renteverhogingen door een centrale bank weinig aan veranderen. Wat centrale bankiers er wel mee bereiken is dat de vraag wordt afgeremd.

Dat laatste lijkt inmiddels het geval. De markten prijzen een groeivertraging ook in gezien de gedaalde kapitaalmarktrente. Zo is de Amerikaanse tienjaars rente vanaf het recente hoogste punt fors gedaald terwijl de tweejaars rente daarentegen wel fier overeind blijft. De rentecurve is daarmee invers en dat zou kunnen duiden op een naderende recessie.

Kiezen tussen twee kwaden

Dat laatste maakt het er voor de Fed niet eenvoudiger op. Verdere inflatiebestrijding kan de economie een recessie induwen. Maar als de Fed de inflatie laat voor wat het is om een mogelijke recessie te vermijden zijn de poppen ook aan het dansen. Het lijkt een keuze tussen twee kwaden. De markten gaan vooralsnog uit van een succesvolle inflatiebestrijding zonder dat daar een zware economische crisis op volgt.

Voor de rest van dit jaar worden verdere renteverhogingen verwacht, mogelijk tot een niveau van 3,50%. Maar voor volgend jaar staan er volgens de markten al weer renteverlagingen op de rol. Die gaan er blijkbaar vanuit dat de inflatie tegen die tijd succesvol is bestreden en de Fed zich weer kan gaan richten op het stimuleren van economische groei. De huidige havikachtige houding van de centrale bankiers zou zijn piek kunnen hebben bereikt. Dat verklaart de opgeluchte reactie van vooral beleggers in tech-aandelen. Dat is overigens na afloop van de vergaderingen van de Fed telkens voorgekomen afgelopen maanden.

Enorm dilemma

Maar wat als de inflatie weliswaar daalt, maar vervolgens stug op een niveau van pakweg 4 à 5% blijft hangen en de werkloosheid toch gaat oplopen? Het zou de Amerikaanse centrale bankiers voor een enorm dilemma plaatsen. Een keuze uit hun twee, tegenstrijdige, doelstellingen lijkt dan onvermijdelijk: òf de inflatie bestrijden òf volledige werkgelegenheid nastreven. Het is een vervelend scenario dat niet hoeft uit te komen, maar het kan geen kwaad er wel rekening mee te houden.       

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht