Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Het is wachten tot niemand het meer ziet zitten'

'Het is wachten tot niemand het meer ziet zitten'

Hoe slecht de Amerikaanse en Europese aandelen het sinds het begin van de 2022 ook hebben gedaan, nog beroerder hebben de opkomende markten het gedaan. Mark Mobius denkt dat de Amerikaanse aandelen nog verder zullen dalen bij een stijgende rente, schrijft MarketWatch.

Nu de Amerikaanse dollar onlangs is teruggevallen van een hoge stand, wijst bijvoorbeeld Mohammad El-Erian van Allianz erop dat de waarderingen in de opkomende markten een historisch goedkoop niveau hebben bereikt. Ook een andere bekende belegger, Mark Mobius, denkt er nog steeds volop kansen te vinden zijn in de opkomende markten.

Achterblijvende EM-aandelen niet nieuw

Achterblijvende prestaties van EM-aandelen zijn zeker niet nieuw. De MSCI Emerging-Market Index (-18,4%) is dit jaar sterker gedaald dan de S&P 500, die een negatief rendement van 13,4% heeft behaald tot nu toe. In de afgelopen 10 jaar heeft de MSCI Emerging Markets Index slechts 36,9% opgeleverd in dollars, tegen 264,5% voor de S&P500.

Binnen de index varieerden de rendementen sterk en gevraagd naar zijn verwachtingen, zei Mobius dat het onmogelijk is om te generaliseren. Maar hij weet goede bedrijven te vinden in alle regio’s. Uitgesplitst naar individuele landen, heeft Mobius de voorkeur voor India en ziet hij mogelijkheden in Kenia en Zuid-Afrika.

Sleutel voor succes: prijszettingsvermogen en weinig schulden

Beleggers die in opkomende markten willen beleggen, moeten rekening houden met een aantal belangrijke voorwaarden. De sleutel voor succes is de wisselkoerssituatie, het vermogen van het land om zijn schulden af te betalen en de liquiditeitsmogelijkheden, aldus Mobius. Op bedrijfsniveau zoekt Mobius naar bedrijven met een sterk prijszettingsvermogen en weinig tot geen schulden.

TSMC grootste weging

De dollar is meer dan 6% gestegen ten opzichte van zowel de Indiase roepie als de Chinese yuan. Veruit het grootste deel van de beursgenoteerde bedrijven in de MSCI-index is afkomstig uit Azië. TSMC heeft de grootste weging van alle bedrijven in die index.

Buiten Azië heeft Brazilië de grootste weging. Een van de redenen voor deze scheve vertegenwoordiging is dat Latijns-Amerikaanse economieën zwaarder vertegenwoordigd zijn in obligatie-indexen voor opkomende markten en minder in de aandelenindexen.

Chinese tech kan opveren

Chinese aandelen hebben het afgelopen jaar bijzonder slecht gepresteerd, omdat beleggers technologieaandelen hebben gedumpt als gevolg van het harde optreden van de Communistische Partij tegen de sector.

Mobius verwacht dat Chinese techaandelen snel zullen opveren, maar hij waarschuwt buitenlandse beleggers om Chinese aandelen met de nodige voorzichtigheid te benaderen. De algemene toon van de markt is niet goed met het oog op de rampzalige vastgoedmarkt, zei Mobius. Beleggers zijn bang dat de problemen op de vastgoedmarkt een besmettingsgevaar opleveren.

Volgens Mobius kan de impact van het recente bezoek van Nanci Peloci aan Taiwan een gestage toename zijn van de spanning tussen de VS en China op alle fronten. De twee grootmachten beconcurreren elkaar op alle gebieden, waarbij technologie en bewapening het meest in het oog springen, aldus Mobius.

Amerikaanse aandelen hebben bodem nog niet bereikt

Wat betreft Amerikaanse aandelen denkt Mobius dat beleggers nog meer pijn zullen lijden, ook nadat de aandelenkoersen in juli opveerden. De bodem is volgens de bekende belegger nog niet bereikt.

Hij verwacht een verdere daling als de Fed de rente blijft verhogen. Want ook dat voorspelt hij. En een hogere rente betekent dat een aantal bedrijven in de problemen zal komen, waaronder techbedrijven die nog geen winst maken en afhankelijk zijn van steeds meer cash. 

'Er is nog te veel hoop'

Hij wil pas van een bodem spreken als hij een volledige overgave ziet. De markt bevindt zich al in een bearmarkt, maar het eindspel vereist volledige berusting van de kant van de beleggers. En momenteel is er nog veel hoop in de markt, meent Mobius.

Lees hierna: Mobius: koop pas aandelen als bitcoinbeleggers de handdoek in de ring gooien

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht