Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Waarom breed spreiden een must is

Waarom breed spreiden een must is

Een simpel indexfonds outperformen: het klinkt misschien eenvoudig, maar succesvol stockpicken is moeilijker dan u denkt, en feit is dat de meeste beleggers het niet voor elkaar krijgen. Hoe dat komt? Gebrek aan goede spreiding, schrijft US News.

"Diversificatie en een lange beleggingshorizon zijn onmisbaar voor een goede financiële gezondheid", zoals Peter Eberele van Castle Funds het omschrijft. Brede spreiding kan de verliezen beperken en scherpe fluctuaties verzachten.

Wat is diversificatie?

Diversificatie betekent eenvoudig gezegd; verdeel uw eieren over meerdere mandjes, zodat ze niet allemaal breken als het misgaat. In de kern gaat het om het spreiden van risico’s. Voorbeelden van risico’s zijn:

Marktrisico: hoe de bewegingen van de brede aandelenmarkt van invloed zijn op uw aandeel. Ook wel bekend als systeemrisico. Dit is onvermijdelijk als u belegt in aandelen.

Renterisico: hoe de rentestand uw beleggingen beïnvloedt, met name bij vastrentende waarden als obligaties, maar voor bijvoorbeeld techaandelen geldt het ook heel sterk.

Geopolitiek risico: hoe oorlogen en de veranderingen van politieke regimes impact kunnen hebben op de koersen. Denk maar aan het uitbreken van de oorlog in Oekraïne en het ineenstorten van de Russische aandelenmarkt.

Bedrijfsspecifiek risico: hoe de veranderingen in fundamentals van een individueel bedrijf de koers van het aandeel beïnvloeden. Een voorbeeld is als de schuld van een bedrijf fors toeneemt, waardoor het risicoprofiel verslechtert.

De voordelen van spreiden

Doorgaans geldt: hoe meer soorten beleggingen u in portefeuille heeft, hoe veerkrachtiger en beter bestand tegen verschillende soorten risico’s de portefeuille is. 

Lange tijd werd de 60/40-portefeuille aangehouden als vuistregel: 60% aandelen, aangevuld met 40% obligaties. Historisch gezien presteert zo’n portefeuille beter dan een met 100% aandelen, omdat hij beter bestand is tegen allerhande risico’s. Tegenwoordig worden er ook vaak alternatieve investeringen toegevoegd, waaronder grondstoffen, vastgoed of zelfs cryptovaluta.

Goed spreiden biedt de volgende voordelen:

  • Een beter rendement bij hetzelfde risico
  • Dezelfde rendementen bij een lager risico 
  • Minder last van volatiliteit
  • Minder last van heel heftige verliezen (bijvoorbeeld tijdens een crash)

Stock picking niet nodig: minder stress met ETF’s

Spreiden heeft nog een niet te vergeten, heel groot voordeel: innerlijke rust en minder stress om uw beleggingen. Robert Johnson, hoogleraar Finance aan de Creighton University: "Als je goed spreidt, hoef je geen winnaars te kiezen. Stock picking is best stressvol en behoorlijk lastig. Zelfs voor professionele beleggers is het een uitdaging om consistent op de lange termijn beter te presteren dan de markt."

"Iemand die net de markt op gaat, zou ik adviseren om vooral ETF’s te kiezen, en niet te proberen de beste aandelen te selecteren", gaat hij verder. "De meeste particuliere beleggers kunnen het zich ook helemaal niet veroorloven om grote sommen geld in enkele individuele aandelen te stoppen. Winnaars proberen te kiezen is eigenlijk a losing game."

Breed gespreid tegen lage kosten

Eberle sluit zich daarbij aan. "De gemakkelijkste en minst stressvolle oplossing is: kies voor ETF’s. Dan bent u dankzij de blootstelling aan een brede range aandelen in één klap goed gespreid, en dat tegen (zeer) lage kosten." Kies bijvoorbeeld voor een wereldtracker, die bij de grote aanbieders tegenwoordig bijzonder goedkoop zijn.

Wilt u toch graag in aandelen beleggen, verdeel uw geld dan over large-, mid- en smallcaps, maar ook over verschillende sectoren en regio’s. Vergeet ook niet te diversifiëren in tijd: naarmate u ouder wordt, is het verstandig om het risico gestaag af te bouwen, omdat de beleggingshorizon steeds korter wordt en u zich dus minder risico kunt veroorloven. Bouw de allocatie naar aandelen af en stop meer in obligaties en cash. 

Lees ook: Mijn portefeuille spreiden: hoe doe ik dat eigenlijk?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht