Word abonnee en neem Beursduivel Premium
ASML onder de loep

ASML onder de loep

De techsector krijgt deze week aanzienlijke klappen te verwerken, zo ook publiekslieveling ASML. Ik ga niet in op de oorzaken, ik beoordeel slechts en alleen het charttechnische beeld om vast te stellen waar de kansen en bedreigingen schuilen, met name voor trendvolgende beleggers.

Ik neem u mee naar de dag- en weekkaart van ASML. 

Correctie op de dagchart

Vanaf het recente dieptepunt op 402+ ging een rebound van start die vrij makkelijk overging in een breakout-beweging, ofwel een upswing boven de gemiddelde lijn. Er werd een hoogtepunt bereikt op 580+, daarna volgde enkele zwarte candles met een draai in de swingteller, waardoor op het Dashboard een correctiestatus zichtbaar werd.

Even afkoelen en een bodem plaatsen in de buurt van de SMA-lijn, om daarmee de correctie af te ronden en een proces van hogere toppen en hogere bodems te starten, dat is vooralsnog het meest waarschijnlijke scenario. De RSI nadert de 50-lijn, hetgeen bodemvorming kan aanwakkeren. Is de huidige witte candle reeds de eerste stap in het bodemproces?   

Weekly rebound

Op de weekkaart is goed zichtbaar hoe een zogenaamde ‘V-spike recovery’ er voor zorgt dat de bulls opstomen richting de SMA-lijn. Ofwel, een opleving in de downtrend, een reboundbeweging die door de correctie op de dagchart een flinke knauw krijgt.

Er dreigt zelfs een Bearish Engulfing-patroon, waardoor de rebound kan worden afgebroken en dat op dit tijdvenster de beren hun grip kunnen vergroten. Een ander charttechnisch beeld dan op de dagchart, dat moge duidelijk zijn.

Tijdvensterconflict

Dag- en weekchart staan niet in lijn met elkaar en dat is lastig voor trendvolgende beleggers. Zij willen eerst graag bodemvorming zien en een vervolg van de uptrend op de dagchart. Op de weekchart zal dit betekenen dat de zwarte candle in lengte afneemt en dat de reboundstatus valide blijft.

Het wordt echter een penibele situatie als op de weekchart de swingteller op -1 springt en de DBS indicator toch weer de Down-status indiceert. Dat is voor trendbeleggers dan geen goed nieuws. Maar voor nu eerst bekijken wat de spelers van plan zijn op het kortetermijnspeelveld. 

Nico Bakker (nicoprbakker.nl) Nico P.R. Bakker (1957) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas SA. Hij houdt zich bezig met research, training en coaching op het gebied van technische analyse ten behoeve van actieve beleggers. Diverse publicaties verschijnen regelmatig van zijn hand op bekende websites in binnen- en buitenland. Ook spreekt hij op seminars en congressen en verzorgt hij TA workshops.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht