Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Eén lager inflatiecijfer maakt nog geen zomer

Eén lager inflatiecijfer maakt nog geen zomer

Het Amerikaanse inflatiecijfer over juli viel lager uit dan verwacht. In juni kwam de geldontwaarding uit op 9,1%, maar in juli was dit licht gedaald naar 8,5% ten opzichte van een jaar eerder.

Het gaf aandelenbeleggers de hoop dat het ergste achter de rug is. Aandelenmarkten veerden op. Toch blijven zorgen bestaan, met name bij grote vermogensbeheerders als Pimco en BlackRock, schrijft Vivien Lou Chen op MarketWatch.

Kerninflatie moet nog pieken

Twee economen van Pimco, Tiffany Wilding en Allison Boxer, denken dat juni waarschijnlijk de piek in de Amerikaanse inflatie is geweest als de voedsel- en energieprijzen blijven dalen. Maar de kerninflatie, waarbij volatiele posten zoals voedsel en energie juist buiten beschouwing worden gelaten, zal in augustus waarschijnlijk weer stijgen en pas in september een piek bereiken.

De kerninflatie is voor de financiële markten van belang omdat die een betrouwbaarder beeld geeft van de onderliggende inflatie. De kerninflatie bleef onveranderd op 5,9% ten opzichte van vorig jaar juli en bedroeg 0,3% op maandbasis, tegen 0,7% in juni.

Wilding en Boxer wijzen erop dat de zaken die de inflatiecijfers in juli drukten, zoals vliegtickets en hotels, doorgaans volatieler zijn. Andere componenten bleven juist prijzig. Bovendien duiden andere metingen van de kerninflatie door de Federal Reserves van Cleveland, New York en Atlanta allemaal op een stijging.

Zij wijzen erop dat de inflatiedruk in de diepte en de breedte is toegenomen. Intussen heeft ook de looninflatie zich uitgebreid van laagbetaalde, laaggeschoolde dienstenfuncties tot een hele reeks sectoren en banen, aldus de Fed.

Fed blijft agressief verkrappen

De economen van Pimco zien in de inflatiecijfers over juli geen aanleiding om hun prognose voor de kerninflatie van 5,5% voor 2022 en 3,5% voor 2023 aan te passen. Ook veranderen ze niets aan hun kortetermijnverwachtingen voor de Fed. De kans is volgens hen nog altijd groot dat de Fed de rente in september met nog eens 75 basispunten verhoogt.

Pimco is niet alleen met die kanttekeningen bij de inflatiecijfers van juli: de obligatiebelegger krijgt bijval van de grootste vermogensbeheerder ter wereld. Rick Rieder, chief investment officer of global fixed income bij Blackrock, vindt de inflatie nog steeds zorgwekkend hoog, en hoge inflatiecijfers geven de beleidsmakers van de Fed aanleiding om door te gaan met agressieve verkrapping. Rieder rekent - net als de economen van Pimco - op een renteverhoging in september met 75 basispunten.

Robert Frick, bedrijfseconoom bij Navy Federal Credit Union, durft nog niet te spreken van een betekenisvolle neerwaartse trend. En Bill Adams (Comerica Bank) waarschuwt voor een energieprijsschok in de winter als Europa hoogstwaarschijnlijk met een energietekort te maken krijgt.

Niet te vroeg juichen

In de markt wordt nu rekening gehouden met een kleinere rentestap in september. Handelaren in fed funds futures verlaagden hun verwachtingen voor een renteverhoging van 75 basispunten tot 39,5%. De kans op een rentestap van 50 basispunten verhoogden zij tot 60,5%.

Op de aandelenmarkten werd dan ook enthousiast gereageerd op het mildere inflatiecijfer over juli. De S&P 500 sloot voor de eerste keer sinds mei boven de 4200 punten en de Nasdaq Composite verliet bearmarket-territorium. Intussen kochten beleggers obligaties en daalden de meeste obligatierendementen.

Schijnbewegingen hebben we vaker gezien

Beleggers zijn geneigd om al snel dalende inflatie te zien. De mildere cijfers van juli worden dan opgevat als bevestiging dat het ergste achter de rug is. De beleidsmakers van de Fed hebben echter meerdere maanden van significante prijsdalingen nodig voordat ze ervan overtuigd raken dat de inflatie duurzaam afneemt.

De daling van de kerninflatie is volgens Omair Sharif (Inflation Insights) goed nieuws. Maar we hebben al vaker schijnbewegingen gezien. Na de stijging van de inflatie in het tweede kwartaal van 2021 is de kerninflatie in het derde kwartaal sterk gematigd en in het vierde kwartaal weer versneld, schreef hij in een nota. Een soortgelijke situatie deed zich voor tussen januari en juni van dit jaar.

Lees ook: In dit soort bedrijven moeten we volgens Buffett beleggen in tijden van hoge inflatie

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht